Proeftuin voor energiezuinige, zelflerende lofts

Bron: Cobouw

In de Eindhovense wijk Strijp-S zullen 14 appartementen met een gelijkstroomnetwerk worden gerealiseerd. Het zullen zo goed als energieneutrale lofts zijn, samen met hun bewoners zullen deze lofts als proeftuin functioneren voor de energiezuinige en intelligente techniek. 

De appartementen worden momenteel gerealiseerd door onder andere VolkerWessels. De huurders, die zijn geselecteerd tijdens bewonersbijeenkomsten, trekken er in juni in. Bewoners konden bij de bijeenkomsten aangeven waarom ze in de lofts willen wonen en wat ze verwachten. Het gaat om een zelflerend, interactief systeem dat voor een optimale energiehuishouding zou moeten zorgen. De ervaringen van de bewoners zijn cruciaal voor doorontwikkeling van deze techniek. Een groot voordeel aan het systeem is dat er geen energie meer verloren gaat door het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en terug. 
Er zullen USB-C aansluitingen zijn voor computer en andere elektronische apparaten en ook de warmtepomp wordt aangesloten op het gelijkstroomnetwerk.

Via een systeem genaamd 'smart-start' worden stroomvreters zoals de wasmachine en vaatwasser alleen aangezet als er genoeg duurzame stroom beschikbaar is. De veertien woningen delen één huisbatterij met een capaciteit van 15 kWh. Energiegebruik kunnen de bewoners monitoren via een app, waarmee ze ook hun apparaten kunnen aansturen. De proef moet onder andere uitwijzen welke apparaten ze daar precies mee moeten kunnen aansturen, mede daarom is de samenwerking met de bewoners zeer belangrijk.

 

Contactformulier

Aanmelden voor de nieuwsbrief? Maak een sector-keuze hieronder