Cursus EP-W Detail - Woningen

Deze 2-daagse cursus EP-W Detail – Woningen bereidt jou voor op het Cito EP-W/D examen.

Deze cursus is alleen toegankelijk voor cursisten die de Cursus EP-W Basis – Woningen bij ons hebben gevolgd of die de examens van EP-W /B al hebben behaald. 

Grip krijgen op het energieverbruik van vastgoed wordt steeds belangrijker. Door de jaren heen zijn hier talloze methodieken en normen voor ontwikkeld, welke tot op de dag van vandaag regelmatig wijzigen.

Sinds 1 januari 2021 is het zo ver: de energieprestatie van woningen, EP-W, dient vanaf dat moment opgenomen te worden volgens het ISSO 82.1 protocol (Methode 2020, volgens de NTA 8800).

Hierin wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen de basisopname (zie Cursus EP-W Basis – Woningen) en de detailopname (deze cursus), een verschil waar we tijdens de opleiding dieper op in zullen gaan.

Waarom de opleiding Energieprestatie Woningen Detail?

Opleiding EP-W Basis Woningen - Vastgoed Business School

De detailopname wordt voor nieuwbouw ingezet om onder andere het energielabel en de omgevingsvergunning te kunnen verschaffen. Deze opname is uitgebreider dan de basisopname en kan (of moet, in sommige gevallen) gebruikt worden voor subsidie-aanvragen, belastingvoordeel en hypotheekrentekorting. Deze opleiding (EP-W/D) richt zich op de detailopname voor woningen.

Voor wie?

Voor EP-adviseurs die aan de slag willen met het aanvragen van omgevingsvergunningen of het opnemen/afmelden van nieuwbouw woningen.

De opleiding EP-W Detail Woningen samengevat

Na afronding van deze opleiding:

 • ben je klaar voor het examen EP-W/D (niet inbegrepen);
 • ben je goed in staat om de detailopname uit te voeren voor woningen en utiliteitsgebouwen;
 • ben je op de hoogte van de BENG-eisen;
 • ben je in staat om de Rc- en U-waarden te berekenen;
 • kun je de kwaliteit van isolatie controleren en de R-waarde van leidingisolatie berekenen;
 • heb je kennis van lineair transmissieverlies.

Meer weten over de opleiding EP-W Detail Woningen?

Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend het leerplan.

Heb je andere vragen en/of behoefte aan een persoonlijk adviesgesprek, dan helpen wij jou graag verder. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088-0910000 of via e-mail info@vastgoedbs.nl.

Modules binnen de opleiding

EP-W Detail - Woningen - Module

+

De tweedaagse cursus EP-U adviseur bereidt je voor op de EP-W/D examens bij Cito of Examenpark (niet bij de opleiding inbegrepen).

Doel

Het doel van deze cursus is om cursisten voor te bereiden op de EP-W examens zodat zij in staat zijn om het examen met een goed resultaat af te ronden.

Inhoud

 • Theorie: beleid, wet- en regelgeving
 • EP-berekeningsmethodiek
 • ISSO 82.1 opnameprotocol 2020
 • Kennismaken met de VABI-software
 • Theorie: installatietechniek
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens
 • Informatie invoeren in de VABI-software
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens ter voorbereiding op het examen EP-W/D
Niveau Hbo
Vakgebied Vastgoedbeheer & -management
Onderwerp Duurzaamheid
Beleidsniveau Operationeel
Duur 4 dagdelen

Certificering EP-W Detail – Woningen

Nadat je de opleiding EP-W Detail – Woningen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van deelname. Vervolgens meld je jezelf aan voor de bijbehorende examen van Cito of Examenpark (niet bij de opleiding inbegrepen).


Docenten

Roderik Oddens

Roderik Oddens

Vastgoedadviseur

Roderik is een allround vastgoedadviseur met een specialisatie in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hij is actief in de verschillende fases van de bouw, zoals de ontwerp-, realisatie- en opleverfase. Voor verschillende organisaties stelt hij de beleidsplannen op en ondersteunt hij bij het vormen van de duurzame visies en het formuleren van duurzame ambities. Om de relatie tot de daadwerkelijke bouw niet te verliezen voert hij nog regelmatig inspecties uit en begeleidt hij de nieuwe medewerkers in de duurzame ontwikkeling.

Armand Dols

Armand Dols

Vastgoedadviseur - PVM Advies & Management

Armand is Projectleider & trainer op het gebied van energie & milieu. Hij is verantwoordelijk voor voorraadbeheer van energielabels voor klanten (woningbouwcorporaties), voert zelfstandig interne kwaliteitscontroles uit, doet klantenbeheer, en stuurt projectmedewerkers aan.

Urs Veltrop

Urs Veltrop

Vastgoedadviseur, PVM

Urs is adviseur en werkt op het snijvlak van duurzaamheid en onderhoudsbeleid. Hierdoor heeft hij werkervaring in het ontwikkelen van duurzame energieconcepten. Sinds 2016 is hij werkzaam als vastgoedadviseur bij PVM.