Opleiding EP-W Basis - Woningen

De cursus EP-W Basis - Woningen is zowel klassikaal als online te volgen - Vastgoed Business SchoolGrip krijgen op het energieverbruik van vastgoed wordt steeds belangrijker. Door de jaren heen zijn hier talloze methodieken en normen voor ontwikkeld, welke tot op de dag van vandaag regelmatig wijzigen.

Vanaf 1 januari 2021 is het zo ver: de energieprestatie van woningen, EP-W, dient vanaf dat moment opgenomen te worden volgens het ISSO 82.1 protocol (Methode 2020, volgens de NTA 8800).

Hierin wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen de basisopname (deze cursus) en de detailopname (vervolgcursus), een verschil waar we tijdens de opleiding dieper op in zullen gaan.

Waarom de opleiding energieprestatie woningen/woongebouwen basismethode?

Zoals gezegd is het goed in kaart brengen van de energieprestatie van vastgoed enorm belangrijk. Als gecertificeerd EP-adviseur ben jij in charge van dit hele traject. Je voert opnames uit volgens de juiste protocollen en verschaft uiteindelijk een energielabel.

De basisopname

Voor bestaande bouw gebruiken we de basismethode. Een relatief snelle methode waarmee onder andere de huurpunten van een woning worden vastgesteld. Deze opleiding richt zich specifiek op de basisopname voor woongebouwen.

Opleiding EP-W Basis Woningen - Vastgoed Business SchoolVoor wie?

Wij raden iedereen, die na 1 januari 2021 aan de slag wil als EP-W adviseur, aan om deze opleiding te volgen. Hiervoor heb je op z'n minst technische kennis nodig op Mbo-niveau.

De opleiding EP-W Basis samengevat

Na afronding van deze opleiding:

 • ben je klaar voor het examen EP-W/B (niet inbegrepen)
 • heb je kennis van de BENG-eisen uit het Bouwbesluit
 • ben je in staat om de energieprestatie uit te leggen
 • kun je, volgens Methode 2020, opnames doen volgens het ISSO 82.1 protocol
 • ben je in staat om gebouw- en rekengegevens op te nemen
 • én kun je gegevens bepalen van installaties voor verwarming, koeling, tapwater, ventilatie en elektriciteitsopwekking.

Meer weten over de opleiding EP-W Basis?

Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend het leerplan.

Modules binnen de opleiding

EP-W Basis - Woningen - Module

+
 • Theorie: beleid, wet- en regelgeving
 • EP-berekeningsmethodiek
 • ISSO 82.1 opnameprotocol 2020
 • Kennismaken met de VABI-software
 • Theorie: installatietechniek
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens
 • Informatie invoeren in de VABI-software
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens ter voorbereiding op het CITO-examen
NiveauHbo+
VakgebiedVastgoedbeheer & -management
OnderwerpDuurzaamheid
BeleidsniveauOperationeel
Duur4 lesdagen

Certificering EP-W Basis – Woningen

Nadat je de opleiding EP-W Basis – Woningen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van deelname. Vervolgens meld je jezelf aan voor de bijbehorende CITO-examens (niet bij de opleiding inbegrepen).


Docenten

Roderik Oddens

Vastgoedadviseur

Roderik heeft het voorrecht gehad om in korte tijd in veel verschillende 'keukens' mee te mogen kijken, altijd met het overkoepelende thema duurzaamheid als rode draad. Hierdoor is hij in staat om hierover de beste ervaringen te combineren en opdrachtgevers uitstekend te adviseren en ondersteunen. Roderik denkt onder andere mee aan beleidsplannen en visies.

Urs Veltrop

Vastgoedadviseur, PVM

Urs is adviseur en werkt op het snijvlak van duurzaamheid en onderhoudsbeleid. Hierdoor heeft hij werkervaring in het ontwikkelen van duurzame energieconcepten. Sinds 2016 is hij werkzaam als vastgoedadviseur bij PVM.

Armand Dols

Vastgoedadviseur - PVM Advies & Management

Armand is Projectleider & trainer op het gebied van energie & milieu. Hij is verantwoordelijk voor voorraadbeheer van energielabels voor klanten (woningbouwcorporaties), voert zelfstandig interne kwaliteitscontroles uit, doet klantenbeheer, en stuurt projectmedewerkers aan.

Reviews

Download Leerplan

Hartelijk dank voor het aanvragen van het leerplan. Zodra u uw gegevens invult, kunt u direct het leerplan downloaden. Ook ontvangt u een mail van ons met een downloadlink (indien u deze mail niet ontvangt, check dan uw spambox).

Toch niks ontvangen? Contacteer ons dan via info@vastgoedbs.nl of 088-0910000