Cursus EP-U Detail - Utiliteitsbouw

Deze 2-daagse cursus EP-U Detail – Utiliteitsbouw bereidt jou voor op het examen EP-U/D.


Deze cursus is alleen toegankelijk voor cursisten die de Cursus EP-U Basis – Utiliteitsbouw bij ons hebben gevolgd of die de examens van EP-U/B al hebben behaald. Wij laten per editie maximaal 12 deelnemers toe.

Grip krijgen op het energieverbruik van vastgoed wordt steeds belangrijker. Door de jaren heen zijn hier talloze methodieken en normen voor ontwikkeld, welke tot op de dag van vandaag regelmatig wijzigen.

Sinds 1 januari 2021 is het zo ver: de energieprestatie voor utiliteitsbouw dient opgenomen te worden volgens het ISSO 75.1 protocol (Methode 2020, volgens de NTA 8800). Als adviseur moet je een examen af te leggen waarin je je kennis van deze nieuwe methodiek en protocollen laat zien. Deze opleiding bereid je voor op dit examen en vormt daarnaast een mooie verbreding van je vakkennis als adviseur.

Waarom deze opleiding?

De detailopname wordt voor nieuwbouw ingezet om onder andere het energielabel en de omgevingsvergunning te kunnen verschaffen. Deze opname is uitgebreider dan de basisopname en kan (of moet, in sommige gevallen) gebruikt worden voor subsidie-aanvragen, belastingvoordeel en hypotheekrentekorting. Deze opleiding (EP-U/D) richt zich op de detailopname voor woningen en utiliteitsbouw.

Voor wie?

Voor EP-U-adviseurs die aan de slag willen met het aanvragen van omgevingsvergunningen of het opnemen/afmelden van nieuwbouw woningen én utiliteitsgebouwen.

De opleiding samengevat

Na afronding van deze opleiding:

 • ben je klaar voor het examen EP-U/D (niet inbegrepen);
 • ben je goed in staat om de detailopname uit te voeren voor woningen en utiliteitsgebouwen;
 • ben je op de hoogte van de BENG-eisen;
 • ben je in staat om de Rc- en U-waarden te berekenen;
 • kun je de kwaliteit van isolatie controleren en de R-waarde van leidingisolatie berekenen;
 • heb je kennis van lineair transmissieverlies.

Meer weten over de opleiding EP-U Detail Utiliteitsbouw?

Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend het leerplan.

Heb je andere vragen en/of behoefte aan een persoonlijk adviesgesprek, dan helpen wij jou graag verder. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088-0910000 of via e-mail info@vastgoedbs.nl.

Modules binnen de opleiding

EP-U Detail - Utiliteitsbouw - Module

+

De tweedaagse cursus EP-U adviseur bereidt je voor op het examen EP-U/B Cito of Examenpark (niet bij de opleiding inbegrepen).

Doel

Het doel van deze cursus is om cursisten voor te bereiden op het examen EP-U/D zodat zij in staat zijn om dit examen met een goed resultaat af te ronden.

Inhoud

 • Theorie: beleid, wet- en regelgeving
 • EP-berekeningsmethodiek
 • ISSO 82.1 opnameprotocol 2020
 • Kennismaken met de VABI-software
 • Theorie: installatietechniek
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens
 • Informatie invoeren in de VABI-software
 • Oefenen met praktijkcases en proefexamens ter voorbereiding op het examen EP-U/D bij Cito of Examenpark
Niveau Hbo
Vakgebied Vastgoedbeheer & -management
Onderwerp Duurzaamheid
Beleidsniveau Operationeel
Duur 4 dagdelen

Certificering

Nadat je de Cursus EP-U Detail – Utiliteitsbouw hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van deelname. Vervolgens meld je jezelf aan voor de bijbehorende examens bij Cito of Examenpark (niet bij de opleiding inbegrepen).

Docenten

Armand Dols

Armand Dols

Vastgoedadviseur - PVM Advies & Management

Armand is Projectleider & trainer op het gebied van energie & milieu. Hij is verantwoordelijk voor voorraadbeheer van energielabels voor klanten (woningbouwcorporaties), voert zelfstandig interne kwaliteitscontroles uit, doet klantenbeheer, en stuurt projectmedewerkers aan.