Miljoenenstrop voor Nederlanders in Duits project van veroordeelde vastgoedman

24 april 2024

Een groep Nederlandse particuliere investeerders staat voor een dreigende miljoenenstrop door een vastgoedproject in Mönchengladbach, Duitsland, ontwikkeld door de Brabantse projectontwikkelaar DBMC. Belangrijke aandeelhouder van DBMC is Cor van Erp, die eerder in Luxemburg is veroordeeld voor fraude. Van Erp is echter de veroordeling vergeten te melden aan zijn investeerders.

Geldproblemen en misleidingWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Het project in Mönchengladbach, waarvoor Nederlandse investeerders zo’n €40 miljoen leenden, heeft te maken met geldproblemen, met als gevolg dat rentebetalingen zijn gestopt. Investeringsaanbiedingen met rendementen van 1% per maand blijken niet waar te zijn, en investeerders zoals miljardair Chris Oomen voelen zich bedrogen.

Betrokkenheid van vermogende Nederlanders

Naast Oomen zijn ook andere vermogende Nederlanders betrokken, zoals Erik van Loon, Chris van Loon, en Bram Schot, voormalig Audi-topman en commissaris bij Shell en Signify. Veel vooraanstaande figuren uit het vermogensbeheer hebben in het project geïnvesteerd.

Oorzaken van de problemen

Het project, oorspronkelijk gepland voor een investering van €65 miljoen, zou al afgerond moeten zijn, maar de bouw ligt stil sinds december. Kostenoverschrijdingen en betalingsproblemen hebben de situatie verergerd. Zelfs als het project wordt opgeleverd, verwachten investeerders aanzienlijke verliezen.

Onzekerheid over de toekomst

Het is onzeker of DBMC het project zal overleven. Interne conflicten tussen aandeelhouders en geldproblemen hebben de situatie verergerd. Deelnemers hopen dat verdere schade kan worden beperkt, maar weigeren verder commentaar te geven.

Bron: fd.nl