Bijna alle huiseigenaren kunnen verduurzaming woning financieren

24 april 2024

Een nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) toont aan dat de meeste huiseigenaren een serieuze verduurzaming van hun woning kunnen financieren met spaargeld of een lening. Dit omvat maatregelen zoals woningisolatie tot energielabel B en de installatie van een warmtepomp.

Tempo van verduurzamingEigenaren van zonnepanelen krijgen van Eneco veel minder uitgekeerd voor hun terug geleverde stroom

Hoewel het tempo van verduurzaming sinds de energiecrisis is toegenomen, blijft het nog steeds achter bij de gestelde doelen, zoals de ambitie om 2,5 miljoen geïsoleerde woningen te hebben in 2030. Dit komt voornamelijk doordat huishoudens twijfelen of de investeringen zich zullen terugbetalen, en omdat weinig mensen gebruikmaken van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden.

Rol van de overheid

DNB benadrukt dat betere informatie vanuit de overheid over de financiële voordelen van verduurzaming huishoudens kan overtuigen om hun woningen toch te verduurzamen. Het verstrekken van duidelijkere informatie over subsidies en leningen kan twijfelende huishoudens aanmoedigen om actie te ondernemen.

Bron: fd.nl