Leegstand in de Markthal in Rotterdam is voorbode van zware tijden voor winkelvastgoed

23 november 2020

Wie door de Markthal in Rotterdam loopt valt het op: de leegstand van winkelpanden wordt steeds meer zichtbaar. De trend dat steeds meer winkels stoppen was ook vóór corona al in gang gezet. De coronapandemie heeft nu ook gevolgen voor winkels die versproducten verkopen, zoals je ze voornamelijk in de Rotterdamse hal tegenkomt. Deze trend gaat zich, zo voorspellen deskundigen, in 2021 voortzetten. Eigenaren van winkelvastgoed moeten zich dus voorbereiden op meer leegstand en teruglopende huurinkomsten.

Leegstand in de Markthal boven de 25%

Volgens de ondernemers die het nog wel proberen vol te houden is de leegstand in de Markthal inmiddels meer dan 25%. Sommige panden worden nu gebruikt voor andere zaken dan het verkopen van levensmiddelen, zoals een speelwand voor kinderen. Maar veel ondernemers vrezen dat ze niet meer terug zullen keren als de coronamaatregelen kunnen worden afgeschaald omdat de schulden dan te hoog zijn opgelopen. De leegstand van winkelpanden wordt ook deels veroorzaakt omdat er geen toeristen komen, een belangrijk deel van de inkomsten van de ondernemers van de Markthal.

Leegstand in de Markthal in Rotterdam is voorbode van zware tijden voor winkelvastgoed

Een kwart meer leegstand verwacht

Experts voorspellen dat de leegstand van winkelpanden in 2021 zal oplopen van 7,5 naar 10%. Dat is een forse stijging in een jaar tijd. Belangrijkste oorzaak is dat de steunmaatregelen van de overheid in de komende periode worden afgebouwd. Veel ondernemers zullen het hoofd dan niet meer boven water kunnen houden en alsnog faillissement aanvragen. De eigenaar van de Markthal, de Franse vastgoedbelegger Klépierre, wil geen collectieve afspraken maken met ondernemers over huurmatiging of uitstel. Iedere ondernemer moet individueel contact opnemen als er een regeling moet worden getroffen. Maar het bedrijf houdt uiteraard rekening met forse daling van de huurinkomsten.

De komst van een vaccin biedt een sprankje hoop

Nu na Pfizer steeds meer ontwikkelaars komen met hoopvolle resultaten bij de ontwikkeling van een coronavaccin gloort er een klein beetje hoop bij de ondernemers. Als het vaccineren inderdaad begin volgend jaar kan starten en dat betekent dat de horeca weer open mag, dan is er misschien nog een kans dat een aantal ondernemers een faillissement kan voorkomen. Maar voor een ander deel zal de redding te laat komen. Of zij een herstart aandurven, met wellicht veel hogere huren omdat de vastgoedondernemers hun verliezen over 2020 willen goedmaken, is nog maar de vraag.

Bron: Het Financieele Dagblad