Hoe wordt Nederland in 2050 gasvrij?

2 maart 2020

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Dit is vastgesteld in het akkoord van Parijs. Ook is dit overgenomen in de Nederlandse Klimaatwet. Gasvrij zijn is daar een belangrijke factor in. Dat gaat dan dus om 7 miljoen huizen en een miljoen gebouwen die in 30 jaar aangepakt moeten worden.

Eerste doel in 2030

Het eerste doel ligt in 2030. Dan moeten 1,5 miljoen huizen gasvrij zijn. Dit zou dan al 3,4 miljoen ton CO2 besparen. Hoewel huizen niet de grootste vervuilers zijn, is dit wel een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot in het land. Het gasloos maken is bovendien complex, dus tijdig beginnen en tussendoelen stellen is belangrijk. Bovendien stopt de gasproductie in Groningen, waardoor er geen eigen gas meer beschikbaar komt.

600 woningen per dag

De plannen zijn ambitieus. Wie goed kijkt ziet dat het gasvrij maken van 1,5 miljoen woningen tot 2030 inhoudt dat dagelijks 600 woningen aangepakt moeten worden. De 5,5 miljoen in de 20 jaar erna vraagt om nog meer. Het gaat dan om 1.100 huizen op elke werkdag van de week.

De rol van gemeenten

De gemeenten spelen een grote rol. In 2021 moet elke gemeente een plan hebben voor betere isolatie en voor gasvrij maken. Dan weten ook bewoners waar zij aan toe zijn. Dit is vooral lastig voor wie nu met verwarmingsproblemen te maken krijgt. Wat is dan de beste keus? De volgorde van wijken bepalen hangt ook van veel zaken af.

Gebruikmaken van de Leidraad

Een oplossing is het gebruiken van de Leidraad. Een project van het PBL. Daarin is duidelijk berekend welke opties er zijn om gasvrij te worden. Waarbij ook de kosten zijn meegenomen. Dit helpt gemeenten de gemakkelijkste buurten te kiezen om de kosten voor nu te beperken. Sommige projecten lopen inmiddels.

Hoe wordt Nederland in 2050 gasvrij

Hoe zit het met de kosten?

De overheid pakt 20 procent van de kosten op als het gaat om isoleren. Al zijn er wel voorwaarden. Zo gaat het alleen om huizen waarin de eigenaar zelf woont. Ook een VvE heeft dit recht. Bovendien gelden ook andere voorwaarden. Zo is tot maximaal €10.000 subsidie te krijgen en is er een bonus van nog eens €4.000,-. Er zijn de komende jaren ook andere subsidies, onder andere voor complete wijken.

Een cv-ketel nu moeten vervangen

Een probleem is natuurlijk de cv-ketel die het nu begeeft. Juist omdat energie de komende jaren duur wordt is het belangrijk om nu goed na te denken. Wat als jouw wijk snel aan de beurt is en voordeliger warmte geboden krijgt? Er is wel al enige duidelijkheid met het oog op wie er tot 2030 nog niet aan de beurt komt. Daarnaast zijn eigen oplossingen zoals een warmtepomp al te kiezen.

Gebruik maken van alternatieven

Er zijn ook een alternatieven de moeite waard. Denk aan het huren van een cv-ketel zolang de wijk nog niet gasvrij is. Wees ook niet te snel in de overstap. Pas als de oude ketel echt niets meer doet is de overstap de moeite waard is.

Is gasvrij altijd mogelijk voor woningen?

Elke woning kan gasvrij worden gemaakt. De kosten kunnen alleen sterk verschillen. Oude panden in zijn altijd een stuk duurder in de ombouw. Zeker ook het gebrek aan isolatie speelt mee daarin. Sommige monumenten mogen niet zomaar verbouwd worden volgens de wet. Dit maakt het ook lastiger om alternatieven aan te dragen. Er is op dit moment ook geen verplichting om mee te doen.

Effect op de energierekening

Het lastigste vraagstuk is het effect op de energierekening. Daar is nu niets over te zeggen. Er kan zoveel variëren dat bewoners die nu dezelfde kosten hebben straks totaal verschillend uitkomen.

Bron: NRC.next