Zorgelijke tijden voor eigenaren van hotels door corona

20 oktober 2020

De coronacrisis treft de hotelbranche hard. Eigenaren van hotelvastgoed moeten dan ook rekening houden met flinke verliezen. Vrijwel zeker  krijgen ze te maken met de afwaardering van de waarde van gebouwen. Toeristen blijven weg vanwege reisbeperkingen die hun eigen land oplegt of omdat ze zelf het risico van een buitenlands verblijf niet willen nemen. Zakelijke contacten vinden al maanden digitaal plaats in plaats van face to face. Hierdoor bezoeken minder buitenlanders de Nederlandse hotels.

Harde klappen voor de hotelbranche

Omdat vooral het toerisme te lijden heeft onder de coronacrisis en de hiermee samenhangende maatregelen die landen treffen, wordt de hotelsector bovengemiddeld hard getroffen. Zeker nu na de eerste golf een tweede opleving van het virus zich aandient is het een kwestie van tijd voordat de eerste hotels hun deuren noodgedwongen moeten sluiten. Deze crisis was niet voorzien uiteraard, en volgt op een jarenlange periode van welvaart in de sector en flinke prijsstijgingen van zowel hotelvastgoed als de prijs die een bezoeker voor een kamer moet betalen.

Zorgelijke tijden voor eigenaren van hotels door corona

Afwaardering van hotelvastgoed is onvermijdelijk

Experts in hotelvastgoed voorzien dat vanaf 2021 afwaarderingen van hotelvastgoed aan de orde zullen komen. Dit is onvermijdelijk gezien de enorme verliezen die de sector in 2020 heeft geleden en de grote onzekerheid over 2021. Pas als de coronacrisis definitief is bezworen en er een definitieve opleving komt is herstel binnen de hotelbranche mogelijk. Maar omdat op dit moment nog niet kan worden voorspeld wanneer het zover is, zullen veel hotels deze crisis waarschijnlijk niet overleven. En dat heeft onherroepelijk gevolgen voor de waarde van het vastgoed. De bezetting van hotelkamers is gedaald naar 10 tot 15%. In de jaren vóór corona hadden de betere hotels een bezetting van gemiddeld 85%. Experts voorspellen dat de afwaardering van de waarde van hotelvastgoed kan oplopen tot 20%.

Bron: Het Financieele Dagblad