Verkoopprijzen van woningen hadden in mei nog geen last van de coronacrisis

3 juli 2020

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde prijs voor een koopwoning in mei 2020 maar liefst €330.000 euro bedroeg. Dat is het hoogste niveau dat de huizenprijzen tot nu toe hebben bereikt. Er moet bij deze cijfers wel een kanttekening worden geplaatst. Het CBS baseert zich op de prijzen voor huizen die worden vermeld in de overdrachtsakten van notarissen. Het gaat dus om woningen die in de maand mei daadwerkelijk van eigenaar zijn gewisseld. Dit betreft in veel gevallen woningen die al eerder waren verkocht, vaak nog voordat de coronacrisis half maart gevolgen ging hebben voor veel Nederlanders. De verwachting is dan ook dat de prijs, maar in ieder geval het aantal verkochte woningen, de komende periode wellicht zal gaan dalen.

Verkoopprijzen van woningen hadden in mei nog geen last van de coronacrisis

Het verloop van de prijzen van koopwoningen

De vorige piek in de gemiddelde prijs voor een koopwoning werd in Nederland bereikt in augustus 2008. Toen sloeg de huizencrisis toe en daalden de prijzen flink. Het dieptepunt werd bereikt in 2013. Pas 5 jaar later, in mei 2018, hadden de prijzen weer het niveau bereikt van 2008. Daarna gingen de bedragen die voor een koophuis moesten worden betaald hard omhoog. In januari 2020 stegen de prijzen nog met gemiddeld ruim 6%, in mei van dit jaar was de stijging bijna 8%. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lag de gemiddelde prijs voor een koophuis in mei 2020 maar liefst 47,8% hoger.

Vanaf 2021 daling van de huizenprijzen verwacht

De Nederlandsche Bank verwacht dat de prijzen van koophuizen dit jaar nog zullen blijven stijgen. Maar de coronacrisis zal hoe dan ook van invloed gaan worden op het koopgedrag. Omdat mensen onzeker zijn over hun inkomen zullen ze het kopen van een woning uitstellen. In mei werd al ruim 6% minder huizen verkocht dan in mei 2019. Een dalend aantal verkopen zal op den duur leiden tot een dalende huizenprijs. Die daling kan volgens deskundigen wel 2 jaar gaan aanhouden. Het feit dat er in Nederland een groot tekort is aan woningen zal er wellicht wel voor zorgen dat de prijzen niet zo sterk zullen dalen als in de periode 2008 – 2013.

Bron: Het Financieele Dagblad