Verbod op woningbouw houdt uitbreiding dorpen tegen
25 februari 2020
Het Friese dorp Scharnegoutum heeft er net zo goed mee te maken als andere dorpen. Er mogen geen woningen gebouwd worden. Terwijl plannen voor drie nieuwe straten al jaren klaarliggen. Voor de voorgenomen woningbouw is voldoende belangstelling. Op dit moment moeten jongeren gedwongen uitwijken naar de nabijgelegen stad Sneek.
Beleid van de gemeente
Scharnegoutum ligt net boven Sneek. Het telt 1.650 inwoners. Het dorp wil uitbreiden. Zo kan het jonge gezinnen en ondernemers trekken. Ook kan het dan voorzieningen behouden. De gemeente Súdwest-Fryslân ziet dit echter niet zitten. De grootste gemeente van het land bestaat uit 83 dorpen. Die mogen alleen bij hoge uitzondering bouwen. Terwijl in Sneek, dat ook tot de gemeente behoort, in recente jaren wel negenhonderd woningen zijn gebouwd.
Oplossingen voor woningcrisis
Denktank DenkWerk adviseerde onlangs nog aan de overheid om beter op woningbouw te letten. Bebouwing in bijvoorbeeld dorpen is nodig. Zo is de woningcrisis te bestrijden. Alleen op die manier is te zorgen dat tegen 2050 anderhalf miljoen extra woningen te bieden zijn in Nederland.
Voordelig voor dorpen
Bewoners van Scharnegoutum noemen het een mooi dorpje. Alles is er te vinden, inclusief de nodige sportvoorzieningen. Daarnaast is er een supermarkt en komen de kaasboer en slager aan huis langs. Aan de rand van het dorp ligt een industrieterrein. Wel is er een gebrek aan woonruimte. Veertig jaar geleden kon er nog voldoende gebouwd worden. Nu lijkt het volgebouwd.
Mogelijke ruimte benutten
In de noordhoek van het dorp is nog ruimte. Hier zijn ook de voorgenomen woningbouw van drie straten met dertig huizen ingetekend. Sinds de herindeling van gemeenten in 2011 plaatsvond, zijn deze plannen verdwenen. Er wordt niet langer over gesproken in de gemeenteraad. Terwijl de vraag naar woonruimte toeneemt. In dit deel van de gemeente zijn binnen tien jaar 120 tot 200 nieuwe woningen nodig.
Ruimte voor jongeren
De inwoners van Scharnegoutum kijken hier op een simpele manier tegenaan. Er is geen geheel nieuwe wijk nodig. Enkele huizen in de lege ruimte zodat de opgroeiende kinderen in het dorp kunnen blijven is voldoende. De vraag is ook bij de wethouder bekend. De wethouder noemt het een strijd tussen het hart en het hoofd. De provincie wil geen leegstand in de hand werken door nieuwbouw, ook niet over dertig jaar.
De paradox van de stad
In Sneek wordt wel flink gebouwd. De gemeente geeft aan dat er trek is naar de stad. Bewoners uit Scharnegoutum stellen echter dat dit komt door een gebrek aan alternatieven. Ook makelaars in de omgeving bevestigen dit. Zelfs als mensen in de dorpen willen wonen is er geen plek, dit dwingt hen naar de stad.
Herkenbaar in heel Nederland
Bijzonder hoogleraar krimp Bettina Bock herkent dit probleem. Vooral in krimpgebieden door het hele land is deze ontwikkeling zichtbaar. Voor jongeren en ouderen is geen woonruimte beschikbaar. De woningen die er zijn, zijn verouderd. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer noemt het gebrek aan bouw in dorpen onbegrijpelijk. Al snapt Bock de zorg om toekomstige leegstand wel.
Kostenvoordeel in steden
Woningbouw in steden biedt een kostenvoordeel voor bouwers. Dit komt omdat de infrastructuur en voorzieningen al op orde zijn. Volgens de wethouder is de keuze om in Sneek te bouwen echter ook een ideologische keuze. Volgens hoogleraar Boelhouders wordt daarbij te weinig rekening gehouden met de voorkeuren van de bewoners. Zo willen dorpsbewoners graag in dorpen blijven.
Alles aanwezig
Het gevoel leeft ook onder de inwoners van Scharnegoutum. Wie door de straten van het dorp rijdt, zal zien dat alles aanwezig is. Daarvoor hoef je als bewoner niet in een stad als Sneek te zijn.
Bron: NRC.next