Vastgoedinvesteerders hebben recordjaar achter de rug

28 januari 2019

In 2018 is er een recordbedrag geïnvesteerd in het Nederlandse vastgoed, namelijk maar liefst 20 miljard euro. In 2007, voor de crisis, was dat nog 13,5 miljard. Een topjaar dus, voor vastgoedhandelaren. In 2019 zal het wel wat rustiger worden, voorspelt vastgoedadviseur CBRE. Ook Cushman & Wakefield verwacht minder investeringen.

Economische onzekerheid

Er zijn verschillende factoren die meespelen in de vastgoedhandel. De economische verwachtingen zijn toch wel het belangrijkst. En daar is toch enige onzekerheid te bemerken. Zo is er de Brexit, waarvan nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe deze gaat verlopen en welke gevolgen die precies gaat hebben. Ook de handelsoorlog tussen de VS en China helpt niet mee. Er dreigt zelfs een wereldwijde handelsoorlog. En het wereldwijde schuldniveau is ook nog eens toegenomen.

Voorzichtiger met het financieren van vastgoed

Omdat 2018 zo’n goed jaar was, zijn veel goede panden inmiddels al verkocht, vooral aan langetermijninvesteerders. Het aanbod is dus lager. Een logisch gevolg is dus dat er minder gehandeld zal worden. Banken worden ook voorzichtiger met het financieren van vastgoed. Leningen om huurwoningen aan te kopen worden steeds duurder. En de prijzen van het vastgoed stijgen ook minder snel dan het afgelopen jaar.

Vastgoedinvesteerders hebben recordjaar achter de rug

Positieve verwachtingen voor 2019

Toch zal 2019 nog steeds een prima jaar worden volgens CBRE en Cushman & Wakefield. De rente is namelijk nog steeds erg laag, wat uiteraard gunstig is voor vastgoedinvesteerders. De vraag is wat de rente gaat doen de komende tijd. In Duitsland daalt de rente. De verwachting is dus dat de rente in Nederland niet snel zal gaan stijgen.

Meer vraag dan aanbod

Wat betreft huurwoningen en kantoren is er nu meer vraag dan aanbod. De prijzen hiervan zullen dus nog wel verder gaan stijgen volgens CBRE. Vooral in Amsterdam is dit goed te zien. Voor kantoren op de Zuidas moet nu al meer dan 400 euro per vierkante meter per jaar betaald worden.

Bron: FD.nl