Politiek pleit voor zelfbewoningsplicht voor koopwoningen

24 januari 2020

Huizenkopers, vooral starters, hebben het extreem lastig om de woningmarkt. Niet in de laatste plaats omdat huizen in vele gevallen worden ‘weggekaapt’ door beleggers. Steeds meer gemeenten nemen maatregelen om dit te beperken. Nu wil de politiek nog een stap verder gaan door in bepaalde gevallen een zelfbewoningsplicht op te leggen wanneer iemand een woning koopt. Zo moet ervoor worden gezorgd dat er meer woningen beschikbaar komen voor mensen die voor zichzelf op zoek zijn in plaats van naar een goede investering.

Steeds meer platforms voor buy-to-let hypotheken

Vanwege de oververhitte woningmarkt komen er steeds meer banken die zogenaamde ‘buy-to-let’ (kopen om te verhuren) hypotheken verstrekken voor woningen. Het gaat dan niet alleen om buitenlandse investeerders maar ook om Nederlandse. Hierdoor komen nog meer woningen in handen van verhuurders en vist de startende woningkoper nog vaker achter het net. De politiek wil deze vorm van beleggen nu aan banden gaan leggen door de overdrachtsbelasting voor tweede en volgende huizen te verhogen. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen gepleit voor een zelfbewoningsplicht. Als iemand een huis koopt moet hij kunnen aantonen er zelf te gaan wonen en het huis dus niet voor de verhuur te hebben gekocht.

Politiek pleit voor zelfbewoningsplicht voor koopwoningen

Woningtekort blijft het grootste probleem

Volgens beleggers is het grootste probleem nog steeds dat er simpelweg te weinig huizen beschikbaar zijn. De stagnerende nieuwbouw, die naar verwachting tot 2022 zal aanhouden, is er vooral debet aan dat mensen die op zoek zijn naar een woning daar niet in slagen. De nieuwe platforms richten zich vooral op de kleine, maar ervaren belegger. Mensen die pakweg 5 huizen hebben die ze verhuren en verkopen. Voor grote beleggers zijn de platforms te klein. Een particulier die een tweede huis koopt voor de verhuur, bijvoorbeeld voor een studerend kind, kan er ook niet terecht en moet zich voor de financiering dus wenden tot een reguliere bank of hypotheekverstrekker.

Bron: Het Financieele Dagblad