Parametrisch ontwerp voor nieuw Feyenoordstadion in Rotterdam

7 juli 2020

Het nieuwe Feyenoordstadion krijgt een parametrisch ontwerp. Dat wil zeggen dat het complete ontwerp door computers wordt geoptimaliseerd. Iedere zitplaats is zo gesitueerd dat de toeschouwer het meest optimale zicht op het veld heeft. Wordt er wat aangepast aan de inrichting, dan worden consequenties daarvan direct door de computer verwerkt. Overigens moet er nog een besluit worden genomen of de bouw van de ‘nieuwe Kuip’ kan doorgaan.

Automatisch doorrekenen van ontwerpopties

Als gebruik wordt gemaakt van parametrisch ontwerpen worden ontwerpopties direct door de computer aangepast op basis van data en algoritmes. Hierdoor kan het ontwerpen van een enorm project zoals dit stadion veel sneller gedaan worden. Ook kunnen aanpassingen met een paar muisklikken worden getoond en direct worden doorgevoerd. Behalve tijdwinst levert deze manier van werken nog een belangrijk voordeel op. De kans dat er fouten worden gemaakt wordt aanzienlijk verkleind.

Parametrisch ontwerp voor nieuw Feyenoordstadion in Rotterdam

Richtlijnen van KNVB en UEFA

Wil je als bouwer een stadion afleveren dat voldoet aan de richtlijnen van de KNVB en de UEFA, dan mag geen enkele zitplaats meer dan 190 meter verwijderd zijn van het veld. Zonder hulp van de computer is het een hele uitdaging om aan die voorwaarde te voldoen. Er komen immers nog veel meer aspecten bij kijken, zoals de veiligheid van het stadion. Als er gebruik kan worden gemaakt van een parametrisch ontwerp wordt het een stuk eenvoudiger om alle stoelen in het stadion zo te plaatsen dat aan deze eis tegemoet kan worden gekomen. Als de financiering van zo’n 440 miljoen euro eind dit jaar rond komt, dan kan het nieuwe Feyenoordstadion in 2025 worden  geopend.

Parametrisch ontwerpen is geschikt voor meer toepassingen

Natuurlijk kan deze manier van werken niet alleen worden toegepast op de bouw van een voetbalstadion. Ook bij het ontwerpen van infrastructuur zoals tunnels, bruggen en dijkversterkingen en natuurlijk gebouwen kan parametrisch ontwerpen ervoor zorgen dat verschillende opties snel en veel goedkoper kunnen worden doorgerekend en toegepast. Zo kan een ontwerp ook veel sneller worden aangepast als de opdrachtgever alsnog aanvullende wensen heeft of niet helemaal tevreden is over de voorstellen.

Kunstmatige intelligentie onontbeerlijk voor bouwprojecten

Deskundigen schatten in dat de bouw de komende jaren steeds vaker gebruik gaat maken van kunstmatige intelligentie bij het ontwerpen van bouwprojecten. Dit wordt zelfs onontbeerlijk om efficiënt en dus kostendrukkend te werken. De opdrachtgever kan kiezen uit, in theorie, miljoenen ontwerpen en daaruit de beste kunnen als het gaat om uiterlijk maar ook qua kosten. Een ontwerp  dat wordt gemaakt met behulp van parametrisch ontwerpen wordt op deze manier een bouwpakket waar de beste opties van kunnen worden gekozen. Deze manier van werken heeft de toekomst volgens velen.

Bron: Het Financieele Dagblad