Miljarden euro’s wachten op nieuwe projecten voor woningbouw

20 januari 2020

Beleggers en projectinvesteerders staan te popelen om te investeren in nieuwbouw voor woningen. Maar er komen maar weinig nieuwe projecten omdat vanwege de stikstofcrisis het aantal nieuw te ontwikkelen locaties sterk achterblijft. Hierdoor blijven er miljarden euro’s ‘op de plank liggen’. Beleggers willen dolgraag woningen kopen voor verhuur en verkoop, maar ze zijn er simpelweg niet.

Tienduizenden woningen te kort in de steden

Vooral in de steden is er een groot tekort aan betaalbare woningen in het middensegment. Leraren, verpleegkundigen, politieagenten en anderen die vanwege hun inkomen tussen wal en schip vallen staan te popelen om meer huurwoningen, maar de bouw stagneert. Deze groep kan vaak geen koopwoning betalen vanwege de fors gestegen prijzen en voor een sociale huurwoning komen zij niet in aanmerking.

Als gevolg van de PFAS en stikstof maatregelen wordt er veel minder gebouwd dan het kabinet had gewild. Dat zal in 2020 niet anders zijn dan in het afgelopen jaar, is de verwachting. De regering hoopt op verdere groei van institutionele beleggers. Zij kochten in 2019 al voor miljarden aan woningen, zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

Miljarden euro’s wachten op nieuwe projecten voor woningbouw

25% minder aanbod voor nieuwbouw in 2020

Deskundigen verwachten dat er in 2020 fors minder geïnvesteerd zal worden. Er is simpelweg minder aanbod vanwege de stikstofmaatregelen en de problemen met afvoer van grond van bouwlocaties als gevolg van PFAS. Het aantal gekochte woningen was in 2019 al fors lager dan in 2018 en deze trend zet dus zeer waarschijnlijk door in 2020.

Het wachten is op een omslag op de markt voor nieuwbouw

Investeerders zoals pensioenfondsen en andere grote beleggers wachten met smart op versoepeling van de regels zodat er weer gebouwd kan worden en zij dus weer kunnen investeren in nieuwbouw. Dit betekent echter niet dat de nieuwbouw dan snel weer op gang komt. Gemeenten hebben tijd nodig om alle vergunningen en dergelijke rond te krijgen. De verwachting is dat de markt pas over enkele jaren weer op stoom komt en dat er pas dan weer snel gebouwd kan worden om aan het grote tekort aan beschikbare woningen te gaan werken.

Bron: Het Financieele Dagblad