Innovatief Woningbouwatelier stimuleert forse groei in Almere

12 mei 2021

In 2017 werd het Woningbouwatelier van de stad Almere opgericht. Het Woningbouwatelier is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties om innovatie op het gebied van woningbouw te stimuleren. Omdat Almere een stad is met enorme groei wordt hier al langer met belangstelling gekeken naar de ontwikkeling van de woningbouw. Innovaties worden her getest om te zien of ze goed toepasbaar zijn en daardoor ook interessant voor andere gemeenten.

Experimentele woningbouw bestaat al decennia in Nederland

Eind jaren 60 nam het Rijk het initiatief om meer te experimenteren met woningbouw. Dat initiatief kwam er na kritiek op de eenvormigheid van de woningbouw zoals die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog had plaatsgevonden. Deze projecten liepen tot 2012. In de jaren 80 van de vorige eeuw werden er in Almere prijsvragen uitgeschreven, onder andere ‘Ongewoon Wonen’ en ‘Tijdelijk Wonen’. Deze waren bedoeld om de woningbouw in de stad een innovatieve impuls te geven. Ze waren voorlopers van het Woningbouwatelier. Tien jaar later werden in wijken in Almere kavels aangewezen voor experimentele bouw, in samenwerking met de BouwRai.

Het Woningbouwatelier in Almere viert zijn eerste lustrum

Investeringssamenwerking Almere 2.0

In 2013 gingen de gemeente Almere, het Rijk en de provincie Flevoland een samenwerking aan. Hieruit ontstond het Woonatelier Almere, waarin het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere samenwerken. De jonge stad, die explosief groeide, werd hiermee ondersteund bij de ontwikkeling van woningbouw. Er wordt gekozen voor een ‘bottom up’ aanpak. Bewoners, maar ook beleggers en andere partijen kunnen voorstellen doen voor woningbouwplannen in de stad. Het Woonatelier biedt mogelijkheden om innovaties te testen die landelijk toepasbaar moeten zijn als het project slaagt.

Almere groeit naar 5e stad van Nederland

Almere groeit nog steeds fors. Veel forensen die in Utrecht of Amsterdam werken, wonen in Almere. Daarom zal ook het Woonatelier zijn diensten de komende jaren nog zal bewijzen. Als de Lelylijn, de IJmeerverbinding en de verbreding van de A27 er komen zal dit de groei nog verder stimuleren. Dankzij de noordelijke ligging ten opzichte van de Randstad is Almere voor tienduizenden mensen een alternatief om te wonen. De verwachting is dat Almere binnenkort de 5e stad is qua aantal inwoners na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Almere staat begin 2021 nog op de 8e plaats.

Bron: Stadszaken