Huiseigenaar houdt oude woning steeds vaker aan

13 juli 2021

Huiseigenaren besluiten bij aankoop van een andere woning steeds vaker hun oude huis aan te houden. Ze doen dit voor de verhuur of als belegging. Het aanhouden van de oude woning, ook wel bekend onder de Engelse term ‘kwam volgens het Kadaster in 4% van de gevallen voor. Het gaat dan om in totaal zo’n 62.000 woningen. Hoewel het hier dus niet gaat om het opkopen van woningen door beleggers, zorgt deze trend er evenzogoed voor dat er minder woningen voor de verkoop beschikbaar komen. De doorstroming wordt dus belemmerd, zo concludeert het Kadaster.

Huiseigenaar houdt oude woning steeds vaker aan

Alternatief voor sparen

Dat steeds meer particulieren voor keep-to-let kiezen is niet zo vreemd. Ze doen dit om dezelfde reden als waarom particulieren een huis aankopen voor de verhuur. Sparen heeft geen zin vanwege het ontbreken van rente-inkomsten. Sterker nog: steeds meer banken berekenen negatieve rente aan vermogende klanten. Dan is het veel lucratiever om de oude woning aan te houden en deze te gaan verhuren. Vanwege de hoge huurprijzen levert dit een aantrekkelijk rendement op. Daar komt bij dat als het verhuren je toch niet bevalt, de woning direct kan worden verkocht. De waarde van het huis neemt ondertussen ook alleen maar verder toe.

Buy-to-let iets minder populair

Toen de huizenmarkt na de crisis die in 2009 begon weer opkrabbelde werd het enorm populair om een woning te kopen voor de verhuur. Het enthousiasme daarover lijkt wat af te nemen. In 2019 was het aantal woningen dat voor de verhuur werd aangekocht met 2% gedaald, naar ongeveer 75.000 woningen. Keep-to-let is onder andere populair bij stellen die gaan samenwonen en de woning van één van beiden aanhouden om te verhuren. Het gaat dan vaak om een huis in dezelfde regio of gemeente. Dit maakt het makkelijk om huurders te ontvangen of om onderhoud aan het huis te laten uitvoeren en hier zelf toezicht op te houden.

Bron: Het Financieele Dagblad