Een huis kopen om te verhuren, pas op de valkuilen

10 januari 2019

Steeds meer particulieren kiezen ervoor om een tweede huis te kopen dat bedoeld is voor de verhuur. Soms gaat het om een woning die voor de kinderen wordt gekocht omdat starters op de woningmarkt vrijwel geen kans maken. Een studerende zoon of dochter kan zo aan een huis worden geholpen zonder dat de wachtlijsten voor kamerverhuur een rol spelen. Maar er zitten wel wat nadelen aan het klakkeloos investeren in een tweede huis.

Hoge huizenprijzen

De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit. Zeker in de grote steden zijn huizen vaak nauwelijks nog te betalen. Maar als investeerder in vastgoed moet je minstens tien tot vijftien jaar vooruit kijken. Het kan goed zijn dat er binnenkort een dip in de huizenprijzen komt. De huren worden zo hoog dat ze niet meer op te brengen zijn. Maar een spectaculaire daling van de prijzen is niet wat experts verwachten.

Een huis kopen om te verhuren, pas op de valkuilen

Wat is de winst van je investering?

Een pand aankopen voor de verhuur is natuurlijk alleen interessant als het ook daadwerkelijk wat oplevert. De hoge huizenprijzen spelen daar uiteraard wel een rol bij. Als er geen eigen geld is en de hypotheek moet met een tweede hypotheek op de eigen woning worden gefinancierd dan geldt hiervoor geen hypotheekrenteaftrek. Ook tegen een lage rente lopen de kosten dan nog flink op. Met een huur van rond de 1000 euro per maand kun je dat een aardig stuk financieren, maar vergeet niet dat je als huiseigenaar ook verantwoordelijk bent voor onderhoud en reparaties.

Als een tweede hypotheek niet mogelijk is dan kun je een investeringshypotheek aanvragen. Hiervoor geldt wel dat je zo’n 30% van het totaal te investeren bedrag zelf moet meebrengen. En de rente is een stukje hoger. Gevolg: Je houdt nog minder of zelfs niets over om het huis van te onderhouden. Daar komt bij dat je geen rendement meer hebt van je eigen investering die in het huis zit.

De risico’s van verhuur

Als je een woning verhuurt aan een onbekende loop je wel risico. De huurder kan een bende maken van de woning en schade aanrichten. Of de woning op zijn beurt weer onderverhuren of er een airbnb van maken waardoor je de gemeente op de stoep krijgt als hierbij de regels worden overtreden. Ook moet je oppassen met het huurcontract. Een huurcontract voor onbepaalde tijd zorgt ervoor dat je de huurder nauwelijks uit het huis krijgt mocht je het op een bepaald moment willen verkopen.

Bron: FD