Hout vervangt beton in de bouw

31 januari 2020

Houtbouw is bezig aan een opmars in Europa. Tot voor enkele jaren was het bijna vanzelfsprekend dat nieuwe gebouwen werden opgetrokken uit beton. Andere materialen, daar werd niet over nagedacht. Maar inmiddels komt daar langzaam verandering in. Sommige architecten en bouwers hebben hout ontdekt als alternatief voor beton. Het is milieuvriendelijk, makkelijker te verwerken en lichter in gewicht. En wat tot voor kort niet mogelijk was kan met nieuwe technieken wel: het realiseren van hoogbouw met hout.

Hoogbouw voor kantoren in verschillende landen

Hoogbouw van hout heeft in verschillende landen wereldwijd de aandacht. In Oostenrijk en Noorwegen verrezen al kantoorgebouwen van tientallen meters hoog. Silicon Valley, het tech mekka in Amerika, kijkt er met interesse naar. Hout is een zeer milieuvriendelijk materiaal om mee te bouwen, omdat hout in staat is om CO2 op te slaan. Bij de productie van beton komt dit broeikasgas juist vrij. Hout kan makkelijker worden verwerkt omdat je immers bij het bouwen niet hoeft te wachten tot her is uitgehard. Nu er hout beschikbaar is voor het realiseren van hoogbouw biedt dat nieuwe kansen voor de toekomst.

Hout vervangt beton in de bouw

Houten hoogbouw in Nederland

Niet alleen in het buitenland, ook in Nederland verrijzen her houten gebouwen. Het eerste staat in Amsterdam en telt met 32 meter nog niet zoveel hoogte, maar een tweede houten woontoren is ruim 70 meter hoog. Dat record blijft niet lang staan, want ook in Rotterdam zijn er plannen voor houten hoogbouw, hier zal het Tree House verrijzen, 140 meter hoog. Eindhoven heeft plannen voor twee woontorens, The Dutch Mountains I en II. Voor hoogbouw is speciaal hout ontwikkeld, dat qua stijfheid in de buurt komt van beton. De balken bestaan uit kruislings verlijmde lagen waardoor het uitzetten en krimpen van hout zoveel mogelijk wordt beperkt. Voor houtbouw wordt hout van naaldbomen gebruikt.

Houten constructies doorstaan 2 uur brand

Sceptici vragen zich af of zo’n houten gebouw niet als een fakkel brandt als er wat misgaat. Maar niets is minder waar. De dragende muren van Patch22, het eerste houten gebouw in Amsterdam, zijn 50 cm dik. Dit pand weerstaat brand twee uur voordat het misgaat. Het hout verkoolt en vormt op die manier juist een beschermende laag om het hout tegen verder inbranden te behoeden. In Wenen werd een brandtest gedaan met hout dat voor gebouwen wordt gebruikt. Het hout doorstond de test glansrijk. In sommige houten gebouwen, zoals een gebouw in Noorwegen, wordt deels wel beton gebruikt om te voorkomen dat het gebouw bij harde wind gaat bewegen en dit de bewoners een vervelend gevoel geeft. De verwachting is dat houtbouw in de komende jaren verder zal groeien. Zeker als er meer op het milieu moet worden gelet en er wellicht een taks wordt ingesteld op beton in verband met de CO2 uitstoot.

Bron: Het Financieele Dagblad