Groeiende populariteit voor goedkope fabriekswoningen

23 juni 2021

De roep om betaalbare woningen wordt steeds groter. Een groeiende groep Nederlanders valt buiten de boot op de woningmarkt. Daar moet snel wat aan gebeuren vindt BPD, de grootste projectontwikkelaar in Nederland. Daarom gaat het bedrijf grotendeels over op het bouwen van fabriekswoningen. Deze woningen worden grotendeels in de fabriek gemaakt. De complete woningdelen worden daarna naar de bouwplaats getransporteerd waarna het huis ter plekke als een bouwpakket in elkaar wordt gezet.  Volgens Walter de Boer, bestuursvoorzitter van BPD, wordt het hoog tijd dat er wordt ingegrepen om woningen in Nederland betaalbaar te houden.

Groeiende populariteit voor goedkope fabriekswoningen

Ruim 4.000 fabriekswoningen in aanbouw

BPD heeft plannen voor de oplevering van zo’n 9.000 woningen in de komende jaren. Minstens 50% van dat aantal worden fabriekswoningen. Het schiet niet op om alleen maar duur en middelduur te bouwen. Bouwers moeten genoegen nemen met minder marge, is de algemene trend. Ook woningcorporaties hebben de fabriekswoning ontdekt. Een consortium van 13 woningcorporaties in Brabant heeft er inmiddels 1.000 besteld. Op elke 6 woningen wordt er eentje extra verdiend door de lagere kosten.

Continuïteit is belangrijk

Producenten van fabriekswoningen zitten te springen om orders. Alleen dan kunnen ze goedkoop produceren. Het bouwen van een woningfabriek vraagt een forse investering. Dat geld moet natuurlijk worden terugverdiend. Dat kan alleen als de orderportefeuille vol is en vol blijft de komende jaren. Nu BPD heeft aangekondigd grootschalig gebruik te gaan maken van prefab huizen bij hun projecten is de verwachting dat ook andere projectontwikkelaars zullen volgen. Het is afwachten of de fabrikanten dan de vraag kunnen bijhouden. Te snel groeien levert immers ook risico’s op. Maar dat er iets moet gebeuren om de huizenmarkt in Nederland weer gezond te maken, daar lijkt inmiddels iedereen wel van doordrongen.

Bron: Cobouw