Veel bouwprojecten gestopt door te hoge kosten

12 februari 2019

De bouwkosten rijzen de pan uit. In 2017 stegen de kosten met maar liefst 7,5 procent en in 2018 zelfs met 8,5 procent. De verwachting volgens BDB, een bouwkostendataleverancier, zullen de kosten ook in 2019 verder omhoog gaan. De gevolgen: veel bouwprojecten gaan niet door omdat de budgetten anders ver overschreden worden. Deze stijgingen horen bij de economie. Het gaat namelijk goed met de economie en dus ook met de bouw. De vraag is groot en de sector groeit. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw zal die groei dit jaar zo’n 5 procent zijn. Maar die stijgende bouwkosten zijn wel een enorm nadeel.

Te lage budgetten

Het is overal te merken. Zo hebben de gemeentes bijvoorbeeld problemen met de hoge kosten. De gemeenteraden stellen een budget vast, maar al snel blijkt dat deze bedragen bij lange na niet haalbaar zijn. Architecten moeten opnieuw een ontwerp maken, of er moet meer geld beschikbaar komen. Sommige projecten gaan zelfs helemaal niet door. Ook bij het plaatsen van nieuwbouwhuizen is het effect heel goed merkbaar. Projectontwikkelaars hebben vaak al huizen verkocht voordat ze gebouwd worden. De prijzen voor de kopers zijn al vastgesteld, maar dan blijkt het toch duurder uit te vallen. Daarom gaat de ontwikkelaars steeds vaker in onderhandeling met de bouwers over de prijzen. Ze kunnen de hogere bedragen namelijk niet aan hun klanten doorberekenen. Hetzelfde geldt voor woningcorporaties die niet zomaar de huren kunnen verhogen.
Veel bouwprojecten gestopt door te hoge kosten

Marge op bouwprojecten

Er zit dus steeds minder marge op bouwprojecten. Vooral de kleinere projecten zijn eigenlijk helemaal niet meer interessant. Er wordt steeds vaker gekozen voor grote projecten met meer marge. Maar ook daar wordt het steeds lastiger. De bouwmaterialen worden steeds schaarser en er is te weinig personeel. ABN Amro verwacht dan ook dat de groei in de bouwsector dit jaar zal minder hard zal gaanherontwikkeling.

De gevolgen van de hoogconjunctuur

Volgens Ted Peek van BDB, is dit beeld van de stijgende kosten iets wat elke keer weer terugkomt. De wisseling van een laagconjunctuur naar een hoogconjunctuur zorgt altijd voor deze taferelen. Het effect is nu alleen wel versterkt omdat de laagconjunctuur vrij lang geduurd heeft. Hierdoor zijn veel mensen weggegaan uit de bouw. Deze mensen komen nu niet allemaal weer terug. Hierdoor zijn bouwbedrijven genoodzaakt om zzp’ers in te huren, die duurder zijn dan personeel in loondienst.

Kansen voor bouwers

Door de krappe markt hebben bouwers wel een voordeel. Ze worden niet zomaar aan de kant gezet voor een andere bouwer. Ze hebben de kans om met hun klant in onderhandeling te gaan over de prijzen. Peek ziet het ook als optie dat bouwers in hun contracten vastleggen dat ze hogere prijzen doorberekenen. Dit wordt nu nog niet veel gedaan. De opdrachtgevers zien dit misschien niet altijd zitten, maar de vraag is hoeveel keus ze nog hebben als ze hun projecten door willen laten gaan.

Bron: NRC.nl