Biofilie, het nieuwe modewoord in de architectuur

17 mei 2019

Bouwen in harmonie met de natuur. Het spreekt veel mensen aan en daarom zijn er steeds meer architectenbureaus die zich hierop toeleggen. Biofilie, wordt het ook wel genoemd. De bekende architect Boris Zeisser legt zich hier in het bijzonder op toe. Hij studeerde aan de TU Delft en bezocht Fallingwaters, een beroemd architectonisch hoogstandje uit 1935 in Pennsylvania. Dit huis werd gebouwd op een waterval en is in perfecte harmonie met de omgeving. Zeisser streeft ernaar om zijn creaties op dezelfde manier vorm te geven.

Biofilie in Nederland

Nederland is een dichtbevolkt land. De verstedelijking rukt aan alle kanten op. Toch probeert Zeisser ook hier de natuur te vangen in zijn ontwerpen. Hij ontwierp dan ook niet alleen resorts in Thailand, maar ook in Nederland vinden we zijn werk terug. Zo ontwierp hij een appartementencomplex in Nijmegen. De balkons kregen een speciale perforatie in de vorm van een blad. Als de zon schijnt, verschijnen er dus bladvormige motieven op de vloer van he balkon. Een klein detail misschien, maar wel kenmerkend voor deze stijl van architectuur.

Biofilie heeft een gunstig effect op welzijn en gezondheid

Het blijkt dat mensen zich gelukkiger en gezonder voelen in een omgeving waar de natuur aanwezig is. Maar ook als slechts de schijn van nabijheid van een natuurlijke omgeving wordt gewekt heeft dit al een positief effect. Daarom worden woningen die in de biofilie stijl worden gebouwd opgetrokken uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Heel belangrijk is duurzaamheid. Het Jakarta Hotel in Amsterdam is bijvoorbeeld geheel energieneutraal ontworpen. Het gebouw werd genomineerd voor de titel Gebouw van het Jaar door de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus). Hierbij werd samengewerkt met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus. ‘

Een biotuin in Seattle

Ook in strakke gebouwen met een strenge clear desk policy is aan biofilie gedacht. Zo is er het gebouw van Amazon in Seattle. Een schoolvoorbeeld van strak design. Maar op de binnenplaats staan wel The Spheres, drie enorme bollen waarin een zee aan tropische planten groeit en bloeit. De medewerkers, maar ook bezoekers, kunnen er lunchen, wandelen of vergaderen. Deze inspirerende omgeving is daar speciaal voor ontworpen. Ook voor woningen geldt dat meer natuur mensen goed doet. Omdat hier vaak weinig ruimte voor is, moet de natuur dus “naar binnen worden gehaald” met slimme architectonische ontwerpen.

Bron: Financieele Dagblad