Een woning huren in plaats van kopen is niet altijd een slechte beslissing

29 september 2021

Veel mensen denken dat het kopen van een huis een soort must is. Een huurwoning is iets tijdelijks, op enig moment is het de bedoeling dat je vermogen gaat opbouwen door een woning te kopen. Maar er zijn deskundigen die van mening zijn dat het helemaal niet noodzakelijk is om een koopwoning te hebben. Huren kan zeker voordelen hebben. Vooral jonge stellen doen er goed aan om eerst een woning te huren. Volgens Hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen waarschuwt voor al te veel optimisme. Fors overbieden in de veronderstelling dat de woning over een aantal jaren vast ook nog wel dat bedrag oplevert of zelfs meer is niet altijd een goede gok. Jonge mensen zitten vaak in een prille relatie die wellicht gaat stranden. De statistieken bewijzen dit. Ook staan deze mensen nog aan het begin van hun carrière, ook dit geeft risico’s.

Verborgen kosten bij een koophuis

Wanneer je als starter op zoek gaat naar eigen woonruimte is het kopen van een huis misschien je eerste optie. Maar de huidige huizenmarkt is voor starters zeer ongunstig. Er worden bedragen betaald voor koophuizen die bijna absurd zijn. Dan is winst maken bij verkoop geen zekerheid. Zeker niet als je dat appartement van 50 vierkante meter al na een paar jaar wilt verruilen voor een ruimere woning omdat je bent gaan samenwonen of omdat er een kind op komst is. Een koophuis heeft ook extra kosten waar lang niet iedereen op bedacht is. Al het onderhoud is immers voor eigen rekening, terwijl dit bij een huurwoning vaak voor rekening van de verhuurder komt.

Een woning huren in plaats van kopen is niet altijd een slechte beslissing

Initiatieven voor betaalbare huurwoningen

Er is momenteel grote behoefte aan woningen met een middenhuur van tussen de 750 en 1100 euro. Voor wie het kopen van een huis geen optie is maar die ook niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning vanwege een te hoog inkomen is dit de enige kans op een huis. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om deze groep te helpen. Gemeenten en provincies kunnen subsidie van de landelijke overheid krijgen voor woningprojecten. De Rabobank biedt momenteel huurwoningen aan tegen een middenhuur.

Ook huurders kunnen vermogen opbouwen

Huren geeft flexibiliteit. Je kunt als je ergens anders wilt of moet gaan wonen simpelweg de huur opzeggen en vertrekken. Je hoeft je geen zorgen te maken of je je huis wel kunt verkopen en hoe lang je met dubbele lasten te maken hebt. Dat je geen vermogen opbouwt is ook maar betrekkelijk, zo rekenen deskundigen voor. Je kunt het geld dat je bespaart omdat je niet steeds naar een duurdere woning verhuist apart zetten en op die manier vermogen opbouwen voor een comfortabel leven zodra je stopt met werken.

Een leven lang huren is zo gek nog niet

In Duitsland is een huis kopen voor een grote groep geen prioriteit. Zij vinden hun baan en inkomen en een goed pensioen belangrijker en huren daarom hun hele leven. Bij koophuizen wordt er vaak alleen maar meer geld in de huizenmarkt gestort. Ga maar na: als een oudere overlijdt met een eigen huis dat is afgelost, dan erven de kinderen. Die gebruiken het geld om dat aan de kleinkinderen van de overledene te schenken zodat deze groep, de huidige starters op de woningmarkt, fors kunnen overbieden op de vraagprijs van een woning. Hiermee wordt het systeem van stijgende huizenprijzen dus in stand gehouden. Tot het moment dat de bubbel uiteen spat.

Bron: Het Financieele Dagblad