Een woning huren in de grote steden opnieuw flink duurder geworden

23 januari 2023

De prijzen voor koopwoningen in Nederland zijn aan het dalen. Dat geldt niet voor de huurprijzen van vrijesectorwoningen in de grote steden. Wie nu een woning huurt is flink duurder uit dan een jaar eerder. Landelijk gezien daalden de prijzen licht in vergelijking met het 4e kwartaal van 2021. Maar dat geldt niet voor de grote steden. Amsterdam is koploper. De huren in de hoofdstad stegen met gemiddeld maar liefst 11% in de vrije sector.

Minder aanbod

De stijging van de huurprijzen voor vrijesectorwoningen is het logische gevolg van een dalend aanbod. Directeur Jasper de Groot van Pararius, een platform voor huurwoningen, ziet dat als de belangrijkste oorzaak. Het lijkt erop dat beleggers zijn begonnen met het verkopen van hun huurvastgoed. Vanaf 2024 gaat het puntensysteem van corporatiewoningen ook gelden voor een deel van de vrije sector. Dat betekent dat de huurprijs voor een deel van de woningen omlaag moet.

Beleggers vrezen dat ze dan niet voldoende rendement meer kunnen maken. Vooral voor kleinere woningen wordt gevreesd dat hiervoor niet genoeg huur meer mag worden gevraagd om verhuren nog aantrekkelijk te laten zijn. Naast het verplicht moeten aanpassen van de huurprijs zitten er nog meer maatregelen in het vat die onaantrekkelijk zijn voor met name kleine vastgoedbeleggers.

Een woning huren in de grote steden opnieuw flink duurder geworden

Daling huurprijs per vierkante meter

Landelijk bedroeg de huurprijs per vierkante meter in het 4e kwartaal gemiddeld €16,59. Dat is iets minder dan de €16,90 van het kwartaal daarvoor. Maar tegenover deze lichte landelijke daling staat dus een stijging van de prijzen in de grote steden. Niet alleen in Amsterdam werden huurhuizen duurder. Ook Rotterdam, Den Haag en Eindhoven lieten een stijging zien. Deze was echter niet zo hoog als in de hoofdstad. In Utrecht bedroeg de stijging slechts 1%, wat wijst op een afvlakking. In Amsterdam betaalt een huurder gemiddeld €25,75 per vierkante meter. Daarmee blijft de hoofdstad traditioneel de duurste stad van Nederland als het gaat om de prijs voor een huurwoning.

Gestoffeerd of gemeubileerd

Er is ook nog een verschil tussen hoe de huurwoning wordt aangeboden. Gemeubileerde en kale huurwoningen werden in het vierde kwartaal van 2022 nog iets duurder. Een gestoffeerde huurwoning daarentegen daalde in diezelfde maanden gemiddeld 3,5% goedkoper werden.

Bron: Het Financieele Dagblad