Wonen we straks in een huis van strobalen en autobanden?

21 februari 2020

De Amerikaan Michael Reynolds presenteerde al in 1990 een ontwerp voor een huis dat werd gebouwd van autobanden en strobalen. Een duurzame woning was toen al zijn ideaal en wat hem betreft moest dat de toekomst worden. Zoveel mogelijk hergebruik van materialen, en oude autobanden vormden daar geen uitzondering op. Alleen was hij wel erg optimistisch over de tijdsinvestering. Een autoband met aarde vullen zou volgens zijn handleiding hooguit 5 tot 15 minuten duren. Dat bleek een kleine misvatting. Vijf van die banden per persoon per dag vullen was wel zo’n beetje het maximaal haalbare. En voor een duurzame aarde woning zijn er 1.000 nodig.

Strobalen in plaats van autobanden

Omdat het principe van met aarde gevulde autobanden een logistiek probleem bleek, besloot de groep die in Olst was gestart met het bouwen van earthships over te stappen op strobalen. Dat ging een stuk sneller en het bleek even effectief als de autobanden. Inmiddels staan er in het wijkje in Olst 23 van dit soort huizen en ze worden met plezier bewoond. Niet alles is gelukt. Op het dak van sommige huizen is een grijze bol zichtbaar. Die had eigenlijk al begroeid moeten zijn maar dat experiment is mislukt tot nu toe. Het hele project is één groot experiment, dus er gaat wel eens iets niet helemaal zoals gepland. Olst is wel uniek in de wereld, het is de enige plaats met een complete wijk van rijtjeshuizen die zijn gebouwd als duurzame woning van strobalen en met aarde gevulde autobanden.

Wonen we straks in een huis van strobalen en autobanden

Een zelfvoorzienende wijk

Niet alleen de huizen zijn ecologisch gebouwd. De woningen hebben een zonneboiler die zorgt voor warm water en verwarming van de woning. Het water wordt gezuiverd door een rietbed. Een bewoonster heeft een moestuin waardoor ze een groot deel van het jaar zelfvoorzienend is met groente en fruit. De bewoners helpen elkaar en vormen een hechte gemeenschap. Zoveel mogelijk klimaatneutraal reizen is mogelijk, want treinstation Olst is vlakbij. Er zijn inmiddels meer plannen voor het bouwen van dit soort ‘ecodorpen’ met duurzame woningen. Onder andere in de dorpen Ter Apel en Boekel zijn er vergevorderde plannen.

Bron: NRC Next