Wereldhave waarschuwt voor nieuwe golf aan faillissementen onder winkeliers

2 november 2020

Wereldhave, één van de grootste beleggers in winkelpanden, vreest voor meer faillissementen onder winkeliers in 2021. Na de eerste gedeeltelijke lockdown periode in het voorjaar van 2020 als gevolg van de uitbraak van corona, leefde de omzet van winkeliers in de zomer weer op. Maar vastgoedhandelaren houden rekening met meer faillissementen onder retailers in de komende periode. Zeker nu een tweede lockdown dreigt vanwege een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen in Nederland.

Hogere omzet in 3e kwartaal van 2020

Zowel Wereldhave als het Franse Klépierre, onder andere eigenaar van Hoog Catharijne in Utrecht en de Markthal in Rotterdam, lieten weten dat de omzet en daarmee de winst in het derde kwartaal van 2020 er iets beter uitzag. Het aantal bezoekers aan winkels was toegenomen, waardoor veel winkeliers hun huur weer konden betalen. Wereldhave incasseerde in het tweede kwartaal ongeveer 75% van de huurinkomsten, Klépierre bleef steken op zo’n 50%. Het aantal bezoekers lag in het 3e kwartaal nog ongeveer 10% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar in het 2e kwartaal was de vermindering nog zo’n 40%.

Wereldhave waarschuwt voor nieuwe golf aan faillissementen onder winkeliers

Faillissementen in 2021

Topman Storm van Wereldhave voorziet in 2021 een toename van het aantal faillissementen. Vooral modeketens gaan het volgens hem zwaar krijgen. In 2020 was er al het faillissement en de doorstart van onder andere Miss Etam, maar er volgen wellicht nog meer bedrijven. De tweede coronagolf is hier debet aan, maar ook het feit dat de steun van de overheid voor bedrijven wordt afgebouwd. In de loop van 2021 zal moeten blijken wat daar de gevolgen van zijn, aldus Storm. Daar komt bij dat de beurswaarde van zowel Wereldhave als Klépierre flink is gekelderd, wat een afwaardering van kredietbeoordelaars als Moody’s tot gevolg zal hebben. Hierdoor hebben de beleggers minder makkelijk toegang tot de kapitaalmarkt om geld aan te trekken voor nieuwe investeringen.

Bron: Het Financieele Dagblad