Verzekeren tegen klimaatschade wordt flink duurder

17 januari 2023

Het wordt steeds lastiger om een gebouw te verzekeren tegen klimaatschade zoals schade door storm of overstroming. Met name het herverzekeren van het risico wordt steeds duurder. Herverzekeren is wat kleinere verzekeraars doen om het risico te spreiden. Een klant sluit een verzekering af en de verzekeraar verkoopt deze door naar grotere organisaties. Die zijn, doordat ze van meerdere kleine organisaties de premies ontvangen, beter in staat zijn om risico’s te dekken. Maar door oplopende kosten en stijgend risico op schade is herverzekeren fors duurder geworden en soms zelfs onmogelijk.

Schade door oorlog

Niet alleen klimaatschade is lastig te verzekeren. Ook schade door oorlog staat op de zwarte lijst. Klanten in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland vangen bot als ze hun verzekering per 1 januari 2023 willen verlengen. De oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor meer schade in dat land, ook stijgt de inflatie fors, waardoor herstelkosten flink hoger uitkomen.

Fors gestegen schadeclaims

De grootste herverzekeraar ter wereld is Swiss Re. Deze maatschappij keerde in 2022 maar liefst 115 miljard dollar uit aan claims vanwege klimaatschade. De jaren daarvoor lagen die kosten rond de 80 miljard. Veel claims waren het gevolg van orkaan Ian die over Noord-Amerika raasde. Klanten in de VS zijn in 2023 soms het dubbele kwijt aan premie om hun pand te verzekeren tegen storm- en andere klimaatschade. In bepaalde staten, zoals Florida, is herverzekeren niet meer mogelijk, waardoor ook verzekeren lastig is.

Verzekeren tegen klimaatschade wordt flink duurder

Harde onderhandelingen

Ook Achmea, één van de grootste verzekeraars in Nederland, merkt dat (her)verzekeren tegen klimaatrisico’s en schade door oorlogen lastiger wordt. Achmea heeft moeite om zijn verzekeringen bij herverzekeraars onder te brengen. Over de te betalen premie moet hard worden onderhandeld, aldus Hans Mentink, directeur van Achmea Reassurance. Er is niet alleen sprake van premiestijging. Herverzekeraars hanteren een hoger eigen risico bij een schadeclaim. Ook wordt strikter gedefinieerd wat precies onder de dekking valt en vooral wat niet. Beleggers die eerder investeerden in herverzekeraars leden de laatste jaren flinke verliezen. Dat zorgt er uiteraard voor dat zij hun kapitaal liever elders onderbrengen. Ook de gestegen rente speelt een negatieve rol.

Premiestijging onvermijdelijk

De problemen met het herverzekeren van klimaatschade zal in Nederland onherroepelijk leiden tot hogere premies voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Door de klimaatverandering ontstaat er zowel schade door droogte als door extreem veel neerslag. De kosten voor herstel moeten worden betaald. Het geld daarvoor moet ergens vandaan komen, en dus zijn hogere premies onvermijdelijk, aldus Mentink.

Bron: NRC