Vastgoedafspraak uit 2005 nekt voorkeursrecht HEMA en de Bijenkorf

11 maart 2019

Verschil in de interpretatie van de vastgoedafspraken uit 2005 maakt dat HEMA en de Bijenkorf nu de zeggenschap over hun winkelpanden kwijt lijken te zijn. Dit terwijl zij destijds nog expliciet het voorkeursrecht vast lieten leggen, naar zeggen juist om deze situatie te voorkomen. Dit conflict over de interpretatie van de vastgoedovereenkomst wordt inmiddels uitgevochten voor de rechter, waar naar zeggen niet minder dan 18 zaken hieromtrent liepen of lopen.

Sale-and-lease-back

In 2005 maakten HEMA en de Bijenkorf nog deel uit van Vendex KBB. Dit concern streek destijds een behoorlijk bedrag op door een deel van het winkelvastgoed via een sale-and-lease-back constructie te verkopen aan beleggingsfonds IEF Capital (dat alleen beleggingsbv’s koopt), en dan vervolgens terug te huren.

Het nadeel van deze constructie, namelijk dat de winkelketens hun zeggenschap over hun winkelpanden zouden kunnen verliezen, werd door HEMA en de Bijenkorf ondervangen door het recht op overname van hun winkelpanden bij verkoop vast te leggen, het zogenaamde voorkeursrecht.

Vastgoedafspraken uit 2005 nekt voorkeursrecht HEMA en de Bijenkorf

Verkoop aandelen moedervennootschap

Tot zover geen probleem, zou je zeggen. Echter in 2016 werden niet de panden zelf doorverkocht door eigenaar IEF Capital, maar de aandelen in de moedervennootschap van de bv’s, waarin de panden waren ondergebracht. Hierdoor was er geen sprake van losse, te koop aangeboden winkelpanden, en was het voorkeursrecht dus niet aan de orde, zo redeneert IEF Capital, de verkopende partij. HEMA en de Bijenkorf echter stellen dat hen het voorkeursrecht zou zijn onthouden, dat dit tegen de geest van de overeenkomst is en dat daarmee onrechtmatig jegens hen zou zijn gehandeld.

Principekwestie

Over deze kwestie zijn het afgelopen jaar diverse procedures geweest, waarbij de rechters IEF Capital steeds in het gelijk stelden. Het lijkt in deze strijd overigens vooral te gaan over het principe, want in de realiteit lopen de huurovereenkomsten nog tientallen jaren.

Bron: FD.nl