De tolerantie voor vervuiling neemt af

10 augustus 2021

Filosoof en publicist Sebastien Valkenberg ontdekte iets wat we onderbewust vast allang wisten: de vooruitgang in de wereld vertaalt zich in geuren. In gebouwen rook het decennia geleden significant anders dan tegenwoordig. Geuren van vroeger worden tegenwoordig vaak als onverdraaglijk ervaren. Zo kun je in het Mauritshuis in 2021 de expositie ‘Vervlogen’ bezoeken. Een onderdeel daarvan is een buis waarin de bezoeker de geur van het grachtenwater van lang geleden kan ervaren. Menig bezoeker deinst verschrikt achteruit. Vroeger waren er nog geen rioleringen, dus al het afval werd in de grachten en sloten gedumpt. Dit levert een geurenpalet op van ontlasting, slachtafval en rottende levensmiddelen. Niet echt een feestje voor de neus.

Vooruitgang laat zich vertalen in geuren

Zwemwaterkwaliteit

De kwaliteit van het water in de grachten is anno 2021 flink verbeterd. Het is bijna verantwoord om erin te zwemmen, aldus deskundigen. Daar komt bij dat ook de uitstoot van schadelijke stoffen is afgenomen, waaronder stikstofdioxide. Daar staat tegenover dat mensen vandaag de dag veel alerter zijn op vervuiling. De vooruitgang zorgt ervoor dat we niet alleen op geuren letten, maar ook op wat er in de media wordt bericht. De uitstoot van Tata Steel ruiken we niet, maar we weten wel allemaal dat deze uitstoot schadelijk is. Datzelfde geldt voor de boeren, ook zij moeten het ontgelden.

De tolerantie voor vervuiling neemt af

Valkenberg constateert dat we steeds minder tolerant worden als het gaat om vervuiling en mogelijke gezondheidsschade. Niet voor niets worden er steeds vaker partijen voedingsproducten teruggeroepen. Niet omdat we er massaal ziek van kunnen worden, maar omdat er een minieme kans is dat 1 op de 2 miljoen gebruikers er wat van zou kunnen krijgen. Vroeger was smerigheid heel gewoon. Niemand klaagde erover. Sommige dingen, zoals de grachten, stinken nu eenmaal. Het zij zo. Maar vandaag de dag trekken we verontwaardigd onze neus op als iemand het waagt om in onze nabijheid een sigaret op te steken. Dat zegt zo ongeveer alles over hoe de maatschappij de afgelopen tientallen jaren is veranderd.

Bron: Het Financieele Dagblad