Thuiswerken lijkt voorgoed ingeburgerd in Nederland

13 januari 2021

Toen in maart 2020 de uitbraak van corona ook Nederland bereikte gingen veel mensen thuiswerken omdat dit dringend werd geadviseerd door de overheid. In sommige sectoren was het zelfs verplicht. Veel bedrijven kwamen tijdens de eerste lockdown periode tot de conclusie dat thuiswerken veel voordelen heeft. Er kan bijvoorbeeld worden bezuinigd op kantoorruimte. Experts verwachten dan ook dat bij veel bedrijven het thuiswerken blijft, ook als de pandemie straks hopelijk voorbij is.

De 9 tot 5 mentaliteit zit diep ingebakken

Nu veel mensen in Nederland thuiswerken is het niet zo dat ze hun tijd anders indelen. Veel werknemers die voorheen gewend waren om ‘van 9 tot 5’ op kantoor te zitten, passen deze werktijden nu nog steeds toe. Vroeger beginnen, tussendoor een paar uur pauze nemen om bijvoorbeeld te gaan hardlopen of privé dingen te doen, is nog steeds niet erg gangbaar, zo blijkt uit onderzoek bij een aantal grote bedrijven. Wel denken veel bedrijven erover om hun kantoren anders te gaan inrichten omdat mensen straks deels thuis zullen blijven werken en alleen naar kantoor komen voor specifieke dingen zoals een afspraak met een klant of een brainstorm met het team.

Thuiswerken lijkt voorgoed ingeburgerd in Nederland

50-50 thuiswerken en op kantoor zijn

Het nieuwe werkritme zal zich in de loop van 2021 moeten gaan vormen. De verwachting is dat werknemers gedurende de helft van de tijd thuis zullen werken, en de andere helft op kantoor. Uiteraard maakt de aard van het werk daarbij veel verschil. Sommige werkzaamheden kunnen nu eenmaal niet thuis worden gedaan. Maar als thuiswerken kan, dan is het voor veel bedrijven een optie om hun medewerkers niet naar kantoor te laten komen.

Valkuilen van thuiswerken

Er zijn wel een paar valkuilen bij thuiswerken waar bedrijven nu al over nadenken. Zo is leidinggeven lastiger als mensen thuiswerken, omdat de leidinggevende immers minder zicht heeft op de prestaties van een medewerker. Daarnaast ligt het gevaar van overwerken op de loer. Privé en werk raken steeds meer met elkaar verweven. De verleiding om even snel een mail te beantwoorden, een rapport te schrijven of een telefoontje te plegen en dat niet als werktijd te noteren is bij veel mensen groot. Het is aan de direct leidinggevende om ervoor te waken dat personeel niet te loyaal wordt en voor zover mogelijk een scheiding aanhoudt tussen privé tijd en werktijd.

Bron: NRC Next