Steeds meer bezwaren tegen hoge WOZ-waardes

10 juli 2019

In 2019 ontvingen gemeenten significant meer bezwaarschriften van woningbezitters aangaande de WOZ-waarde van hun woning. Dit is de waarde van hun huis, zoals dat door de gemeente wordt vastgesteld. Deze stijging wordt gemeld door De Waarderingskamer, de toezichthouder op de WOZ-bepalingen door de gemeentes.

Volgens ‘De Staat van de WOZ’, de jaarlijkse rapportage van de instantie, is het percentage bezwaren tegen de WOZ-waarde gestegen van 1,6 % vorig jaar naar 2,1 % in 2019. Het gaat dan om circa 150 duizend bezwaarschriften die zijn ingediend. Inmiddels wordt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van een woning door de bewoner steeds vaker uitbesteed.

Bezwaar maken uitbesteden

Volgens de Waarderingskamer worden steeds meer bezwaarschriften ingediend door bedrijven die namens de woningbezitter bezwaar maken op basis van no cure, no pay. Dit is een opvallende ontwikkeling, omdat inmiddels een derde van de bezwaarschriften wordt ingediend door dergelijke bedrijven, terwijl dat twee jaar geleden nog maar 22% was. Omdat zo’n 40% tot 50% van de bezwaren in de afgelopen jaren werd gehonoreerd, heeft het zeker zin om bezwaar te maken.

De Waarderingskamer kan daaraan niet de conclusie verbinden dat het systeem niet goed werkt of ondeugdelijk is. Volgens de instantie heeft het ook te maken met de stijgende prijzen, die een hogere WOZ-waarde en meer belasting betekenen. Toch moeten de cijfers ook worden gerelativeerd, omdat bij slechts 2% van de WOZ-waardes een bezwaarschrift wordt ingediend.

Bron: Het Financieele Dagblad