Heeft de oplopende hypotheekrente gevolgen voor de huizenprijzen in Nederland?

6 maart 2022

Sinds eind 2021 stijgt de hypotheekrente gestaag. De oplopende rente heeft mogelijk invloed op de huizenprijzen in Nederland. Daar komen de verontrustende ontwikkelingen in Oekraïne nog bij. De inval van Rusland daar heeft zeker gevolgen voor de Nederlandse economie en voor de ontwikkeling van de rente. Vanwege de krapte op de woningmarkt zullen de prijzen van woningen niet snel dalen. Maar de kans is wel aanwezig dat er een eind komt aan de forse prijsstijgingen die de afgelopen jaren gebruikelijk waren. In januari 2022 was een huis gemiddeld 21% duurder dan in januari 2021, dit is opnieuw een record. Het totaalgemidelde van verschillende hypotheekrentes steeg tussen januari en februari 2022 van 1,58% naar 1,92%. Dat is nog steeds laag uiteraard, maar als de rente in dit tempo blijft stijgen dan kan het hard gaan.

Oorlog in Oekraïne kan gevolgen hebben

Het is onduidelijk welke gevolgen de inval van Rusland in Oekraïne heeft. Als de financiële markten onzeker zijn dan stappen beleggers graag over op obligaties, die zijn minder risicovol. Dit kan dan weer gevolgen hebben voor de rente die daardoor gaat dalen.

Heeft de oplopende hypotheekrente gevolgen voor de huizenprijzen in Nederland

Afvlakking van huizenprijzen

Marc Francke, hoogleraar vastgoedanalyse aan de UvA verwacht dat de stijging van de huizenprijzen in Nederland gaat afvlakken als de rente verder stijgt. De afgelopen jaren konden mensen enorme bedragen lenen vanwege de lage rente. Als daar een eind aan komt dan zal een bod op een huis in meer gevallen lager worden. Of er uiteindelijk sprake is van daling van de huizenprijzen is volgens Francke nu nog lastig te voorspellen.

Grens ligt bij 3%

Deskundigen verwachten dat de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland afhankelijk is van hoe hard de rente stijgt. Als de stijging stokt bij zo’n 3% dan zal dat waarschijnlijk niet leiden tot daling van de prijzen. Als de rente verder stijgt en tussen de 3 en 5% uitkomt dan kunnen prijsdalingen niet uitblijven. Huizenkopers kunnen een woning dan simpelweg niet meer betalen voor de nu gehanteerde prijzen. Overigens speelt ook de hoge inflatie een rol op de huizenmarkt. Als mensen immers minder geld kunnen uitgeven omdat boodschappen, energie en andere kosten fors stijgen zal dit op den duur gevolgen hebben voor de bedragen die voor een woning kunnen worden geboden.

Bron: Het Financieele Dagblad