Nieuwe kansen voor Rotterdam Zuid na debacle met Feyenoord City

14 november 2022

Het stranden van de plannen voor het ambitieuze Feyenoord City dreunen nog na in Rotterdam Zuid. Maar de vraag is: Wat nu? De ontwikkeling van Rotterdam Zuid is een noodzaak die de gemeente ook ziet. Met nieuwe plannen moet dit deel van Rotterdam alsnog de boost krijgen die Feyenoord City had moeten geven.

Streep door woningbouw

Dat het nieuwe stadion voor Feyenoord er niet komt is niet de grootste ramp. De voetbalclub had al in april 2022 aangegeven af te zien van de plannen vanwege grote onzekerheid over de kosten. Maar de uitspraak van de Raad van State haalt ook een streep door de woningbouwplannen. 3.700 woningen moesten er komen in Rotterdam Zuid. Dat gaat nu niet door. Het plan voor Feyenoord City werd in 2017 gepresenteerd. Sindsdien hebben talloze goed betaalde krachten geprobeerd om de plannen voor nieuwbouw in Rotterdam Zuid van de grond te krijgen. Maar naarmate de tijd verstreek werd de haalbaarheid steeds meer onzeker. Stijgende kosten, onder andere voor bouwmaterialen, zorgden voor donkere wolken boven Feyenoord City.

Bestemmingsplan

In november 2020 stemt de Rotterdamse gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor Feyenoord City. Op die manier worden de plannen voor een nieuwe wijk onlosmakelijk verbonden met een nieuw voetbalstadion. Maar de bezwaren stapelen zich op. Supporters van Feyenoord verenigen zich om De Kuip te behouden. Ondernemers die plaats moeten maken roeren zich. In april 2022 hakt de voetbalclub de knoop door: Het nieuwe stadion komt er niet. De gemeente hoopt dan dat een deel van de woningbouwplannen alsnog door kunnen gaan. Maar de Raad van State is het daar niet mee eens. Het Rotterdamse college was zo overtuigd van de haalbaarheid van de plannen dat er geen alternatieven klaarliggen. Daardoor moeten er nu volledig nieuwe plannen gemaakt worden voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid.

Nieuwe kansen voor Rotterdam Zuid na debacle met Feyenoord City

Feijenoord XL

Volgens deskundigen hoeft de gemeente echter niet heel veel moeite te doen voor een nieuw bestemmingsplan. Feijenoord XL ligt nog op de plank. Dit plan voorziet in verdere overkapping van de treinsporen rond Rotterdam. Op de overkapping kan een park worden aangelegd, waardoor Zuid meteen een stuk groener wordt. Daarnaast is het volgens deskundigen beter om voor een tunnel te kiezen in plaats van de nu geplande brug. Een tunnel veroorzaakt geen hinder voor de scheepvaart en kan zo 100 jaar mee.

De Nieuwe Kuip

Nu er geen nieuw stadion komt, moet er wat gebeuren met De Kuip, de thuisbasis van Feyenoord. Ook daar zijn al plannen voor gemaakt. Ellen verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus in Rotterdam, roept de gemeente op om in actie te komen. Neem een voorbeeld aan Madrid en Barcelona, die hun verantwoordelijkheid namen. De Kuip, nu vanwege een forse investering deels in handen van investeerder Goldman Sachs, moet snel worden geholpen. Naast een grondige opknapbeurt voor De Kuip, die in fases moet worden uitgevoerd om de kosten beheersbaar te houden, moeten er snel nieuwe huizen komen. Verkoelen pleit voor een voortvarend beleid voor een nieuw bestemmingsplan. Dat moet voorzien in duizenden woningen in Zuid, zowel huur als koop, in verschillende prijsklassen.

Bron: NRC