Deze Nederlandse panden zijn het meest spraakmakend volgens Nederlandse architecten

17 mei 2019

Bekende Nederlandse architecten laten hun licht schijnen over de Nederlandse architectuur. Welke panden en projecten vinden zij kenmerkend voor het vooruitstrevende beleid van de Nederlandse woningbouw en ontwikkeling van bedrijfspanden. Nederland mag trots zijn op de innovaties die de afgelopen decennia zijn gerealiseerd. Deze bekende architecten kiezen hun favorieten.

Mels Crouwel: de IJ-oever en de Zuidas in Amsterdam

Volgens Mels Crouwel, ontwerper van onder andere het nieuwe Rotterdam CS en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, mogen we trots zijn op de ontwikkeling van de Amsterdamse Zuidas, hét zakencentrum van Nederland, en de woningbouw op de IJ-oever als bijdrage om het nijpende woningtekort op te lossen. Maar hij heeft ook bewondering voor Galerie Eenwerk aan de Koninginneweg in Amsterdam, een creatie van Barend Koolhaas.

Deze Nederlandse panden zijn het meest spraakmakend volgens Nederlandse architecten

Cees Dam: Paleis Soestdijk had nooit een hotel mogen worden

Cees Dam, inmiddels professor en oprichter van zijn eigen architectenbureau Dam en Partners in 1964, vindt het jammer dat mooie gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. Paleis Soestdijk is daar een pijnlijk voorbeeld van naar zijn mening, evenals Hotel Amsterdam, dat tot hardrock café werd omgedoopt. Het Gemeentemuseum in Den Haag vindt hij mooi, het past prima in de omgeving. De huidige bouw mag volgens Van Dam wel wat spannender, het is nu wel heel erg basic, grotendeels vanwege de strenge economische eisen van tegenwoordig.

Juliëtte Bekkering: Ik hou van ruimtelijkheid en mooie composities

Juliëtte Bekkering heeft bewondering voor Radio Kootwijk en het gemeentehuis van Tilburg. Vanwege de economische crisis die in 2008 ontstond en jaren duurde, moesten architecten creatief worden. Er was minder budget en daardoor ook minder opdrachten. De opdrachten die er waren moesten met minder geld worden gerealiseerd. Hier zijn mooie voorbeelden van zoals De Hallen in Amsterdam en BK City in Delft. Volgens haar moet er weer geïnvesteerd worden in duurzame gebouwen die geliefd zijn bij de bezoekers. De Bibliotheek van Amsterdam en het nieuwe Rotterdam CS zijn hier mooie voorbeelden van volgens Bekkering. “Mensen komen er graag, zelfs als ze er niet perse hoeven te zijn”. Zelf tekende haar architectenbureau voor onder andere de brandweerkazerne in Doetinchem en het hoofdkantoor van Esprit in Amstelveen.

Bron: Financieele Dagblad