Kunnen woontorens het woningprobleem van Rotterdam oplossen?

24 oktober 2019

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt worden er in de toekomst woontorens gebouwd die tot wel 250 meter hoog mogen worden. Hiermee wil de gemeente proberen het grote tekort aan woningen op te lossen. Op dit moment is in de Veerhaven een woontoren in aanbouw die als hij gereed is in totaal 215 meter hoog is. Daarmee is de Euromast met zijn 185 meter niet langer het hoogste punt in de Maasstad.

Meer locaties voor hoogbouw

Naast dat de Rotterdamse gemeenteraad dus hogere gebouwen wil toestaan, komen er ook nieuwe locaties voor hoogbouw. Voorheen mocht dat alleen op aangewezen plaatsen in het centrum. Maar de raad wil nu ook hoogbouw toestaan in de Pompenburg bij het Hofplein en de Rijnhaven in Rotterdam-Zuid. Daarnaast zijn er plannen voor Rotterdam Alexander, Zuidplein en het nieuw te bouwen complex Feyenoord City. Dit rondom het nieuwe stadion van de gelijknamige voetbalclub. Op deze manier wil Rotterdam de ambitie om tot 2040 zo’n 50.000 extra woningen te realiseren laten slagen.

Kunnen woontorens het woningprobleem van Rotterdam oplossen

Strenge regels voor hoogbouw

Rotterdam stelt voor het realiseren van hoogbouw wel strenge regels. Zo mag er alleen worden gebouwd op locaties die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bij hoogbouw is immers relatief minder parkeerruimte voor de bewoners, het moet dus ook vooral mensen aantrekken die geen auto hebben. Daarnaast moeten de woontorens op de begane grond horeca en winkels hebben om de buurt daarmee levendig te houden. Naast woontorens worden er in een ontwikkelingsgebied ook lagere bouwprojecten gerealiseerd, want het is zeker niet de bedoeling dat er nu alleen nog maar zo hoog mogelijk wordt gebouwd.

De nadelen van woontorens

Volgens bouwkundigen heeft een woontoren ook zeker nadelen. Zo is het lastiger om duurzaam te bouwen. Mocht er een moment komen dat de woontoren niet meer nodig is voor woningen dan is herbestemming lastig. Daarnaast moeten er extra maatregelen voor ventilatie worden genomen, omdat het op meer dan 100 meter hoogte niet aan de orde is om een raam open te zetten om te kunnen luchten. Daarom adviseren deskundigen de gemeente Rotterdam om ook lagere bouwprojecten in overweging te nemen en niet te veel te focussen op extreme hoogbouw.

Bron: Het Financieele Dagblad