Jonge gezinnen willen nog wonen in grote steden, maar dat kan niet meer

28 oktober 2019

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeert uit onderzoek dat wonen in grote steden steeds minder populair wordt. Het aantal inwoners van de grote steden in Nederland groeit nog wel. Maar dat komt vooral doordat buitenlandse expats zich er vestigen. Jonge gezinnen, op zoek naar een leuke eengezinswoning, verlaten de stad. Maar dat doen ze niet omdat ze er perse niet willen wonen. De reden waarom gezinnen zich vestigen in steden in de omgeving van de grote stad is simpelweg te wijten aan het feit dat de huizen in de grote stad te duur zijn.

Huren of kopen in grote steden is voor velen onbetaalbaar

De prijzen van koophuizen in Amsterdam, maar ook in andere grote steden, zijn in de afgelopen jaren zo snel gestegen dat een jong dertigersgezin de prijzen niet meer kan betalen. Datzelfde geldt voor huurwoningen. Voor een sociale huurwoning komen tweeverdieners niet meer in aanmerking. Maar een gezin waarvan één van beide partners parttime werkt om de opvang van de kinderen niet helemaal te hoeven uitbesteden, kan een huur van dik boven de 1.000 euro simpelweg niet opbrengen. Zelfs als beide partners fulltime werken is een hypotheek van rond de 300.000 euro vaak het hoogst haalbare. Daar koop je in Amsterdam zelfs geen gedateerde, slecht onderhouden woning in Noord voor.

Jonge gezinnen willen nog wonen in grote steden, maar dat kan niet meer

Amsterdam wordt meer en meer een global city

In Amsterdam wonen steeds meer mensen die niets of weinig met de stad hebben. In 2018 vestigden zich 38.000 expats in Amsterdam, terwijl er zo’n 20.000 vertrokken. Dat betekent een toename van zo’n 18.000 inwoners die allemaal ergens moeten wonen. Ze hebben geen binding met Amsterdam, ze wonen er omdat ze een goede baan hebben bij één van de kantoren op de Zuidas en vertrekken even zo gemakkelijk weer als ze promotie maken naar het kantoor in Frankfurt of Tokyo. Een gewoon Nederlands gezin heeft daardoor steeds minder  te zoeken in een stad als Amsterdam, er zijn simpelweg geen huizen waar ze kunnen wonen.

Hoe lang nog tot de zeepbel uit elkaar spat?

Amsterdam is bezig te veranderen in een stad waar alleen nog zeer rijke mensen kunnen wonen. En expats die zó gewild zijn door hun werkgevers dat ze een flink salaris kunnen bedingen en daarvan een huis naar hun zin kunnen huren. De rest van de oorspronkelijke bewoners van de hoofdstad is gedoemd te verkassen naar volkswijken en als ook dat niet meer lukt naar omliggende steden. Tot het moment dat de markt weer omslaat, iets dat geheid een keer gaat gebeuren. Het wachten is wanneer dat moment aanbreekt.