Is de huizenprijs anno 2020 echt zo extreem hoog?

23 november 2020

Iedereen klaagt over de bizarre huizenprijs anno 2020. Wie een huis wil kopen moet gemiddeld ruim 350.000 euro op tafel leggen, een stijging van 11% in vergelijking met het 3e kwartaal van 2019. Vooral starters hebben het moeilijk, omdat ze veel minder kunnen lenen dan pakweg tien jaar geleden. Maar zijn huizen vandaag de dag echt zo duur? Het hangt er volgens onderzoek van het Financieele Dagblad maar net vanaf hoe je de huizenprijs interpreteert.

Waarschuwing AFM

Hoeveel je kunt lenen voor de koop van een huis is al vele jaren afhankelijk van je inkomen. Na de crisis in 2008, toen bleek dat veel woningbezitters veel te hoge hypotheken hadden, greep de overheid in. Maar de AFM heeft Den Haag nu al verschillende keren gewaarschuwd te stoppen met het oprekken van deze norm. Huizenkopers dreigen anders opnieuw in financiële problemen te komen omdat ze te hoge woonlasten hebben. Vooral omdat de norm die het Nibud jaarlijks vaststelt op verschillende manieren kan worden omzeild. Zo kan het inkomen van de partner voor een hoger percentage worden meegeteld onder bepaalde voorwaarden.

Is de huizenprijs anno 2020 echt zo extreem hoog

Correctie op basis van inflatie geeft een heel ander beeld van de huizenprijs

Als puur wordt gekeken naar de huizenprijs anno 2020 dan is een woning gemiddeld zo’n 50% meer waard geworden. Maar neem je daarbij ook de inflatie over deze periode in acht dan is de stijging slechts 12%. Kijken we naar het besteedbaar inkomen in vergelijking tussen 2003 en 2020 dan is het beeld zelfs nog opmerkelijker. Want het besteedbaar inkomen in acht genomen zijn huizen anno 2020 zelfs 4% goedkoper dan ze waren in 2003. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden en is de huidige huizenmarkt niet te vergelijken met die van pakweg 20 jaar geleden. Met name het enorme tekort aan beschikbare woningen maakt het enorm lastig om een woning te kopen.

Bron: Het Financieele Dagblad