Investeerder Van Lanschot ruziet met investeerders over verkoop leningenportefeuille

1 februari 2022

Investeerders werden in 2015 verrast door een besluit van Van Lanschot. Zij besloten tot verkoop van een portefeuille met slechtlopende vastgoedleningen. Rechtszaken waren het gevolg. Promontoria, onderdeel van een Amerikaanse durfinvesteerder, kocht de leningen ter waarde van zo’n 400 miljoen euro. De klanten werden vervolgens geconfronteerd met een agressieve benadering. De rente ging fors omhoog, panden werden in rap tempo verkocht via executieveilingen als niet aan de verplichtingen werd voldaan.

Tweede overname in 2020

Promontoria wikkelde een groot deel van de leningen af. Dit leidde onder meer tot de nodige faillissementen. Een twaalftal leningen, dat als ‘ingewikkeld’ te boek stond, werd in 2020 opnieuw overgenomen, deze keer door het Duitse bedrijf Ortolan. Onder andere vastgoedinvesteerder Wolf Herwegh Vonk botst nu met deze investeerder. Hij is in een verbeten juridische strijd verwikkeld met Ortolan over Villa Endymion, gelegen in Bloemendaal. De investeerder wil een executieverkoop van het pand. De villa stamt uit de vorige eeuw en was jarenlang in gebruik als verpleeghuis voor dames. Nu is het in bezit van Herwegh Vonk, en wordt beschouwd als thuishaven voor zijn in het buitenland studerende 5 kinderen. Voor de villa werden leningen afgesloten voor in totaal 4,9 miljoen euro. Van wanbetaling is volgens de eigenaar geen sprake. Dat de lening door Van Lanschot werd verkocht als zijnde problematisch is volgens hem dan ook volkomen onterecht en was uitsluitend bedoeld om meer rendement uit de lening te kunnen halen.

Investeerder Van Lanschot ruziet met investeerders over verkoop leningenportefeuille

Complexe rechtszaken

De zaak is zeer complex. Herwegh Vonk heeft als uiteindelijk doel dat Van Lanschot hem terugneemt als klant. Hij is niet in eerste instantie uit op een schadevergoeding. Hij is van mening dat Van Lanschot onrechtmatig en slordig is omgesprongen met zijn klanten en onterecht investeringen als slechtlopende leningen heeft bestempeld. Herwegh Vonk is vandaag de dag inwoner van Australië. Hij verwierf zijn vermogen door al sinds hij in de twintig was monumentale panden in onder andere Amsterdam aan te kopen. Hij startte zijn loopbaan als directeur van een antikraakbureau. Ortolan claimt dat er achterstand in betalingen is van ruim 3 miljoen. Daarom werd de executieverkoop van de villa in Bloemendaal gelast. De rechter schortte de executieverkoop op, in afwachting van een bodemprocedure tussen de twee kemphanen. Van Lanschot geeft geen commentaar op de zaak, met als argument dat zij zich niet uitlaten over individuele klanten of voormalige klanten.

Bron: Het Financieele Dagblad