Niet alle horecaondernemers zitten tijdens corona bij de pakken neer

15 februari 2021

Voor sommige horecaondernemers biedt de coronacrisis juist kansen. Ze durven het aan om juist nu horecavastgoed te kopen of te huren. Ze profiteren van een goede onderhandelingspositie omdat de sector het momenteel zwaar heeft vanwege de lockdowns. Ook directeur Schrama van restaurantketen Wagamama hoort tot deze categorie. In 2017 tekende hij een huurcontract voor een vestiging in Leiden, in een nieuw te bouwen winkelcentrum. Maar toen kwam de coronacrisis en daalden de inkomsten van zijn restaurants in de Benelux dramatisch. Schrama nam contact op met de eigenaar, aanvankelijk om de huurovereenkomst te willen ontbinden. Dat lukte niet, maar er kwam wel overeenstemming over een bijdrage in de bouwkosten van het restaurant.

‘De crisis gaat voorbij, dan willen mensen weer uit eten’

Schrama profiteerde niet alleen van de hulp van de eigenaar van het pand. Ook profiteren zijn restaurants van overheidssteun om de crisis door te komen. Ook leveranciers toonden zich bereid om coulante afspraken te maken met de ondernemer. Het nieuwe restaurant in winkelcentrum Leidsenhage zal naar verwachting in maart 2021 zijn deuren openen. Schrama vindt zijn beslissing van 4 jaar geleden nog steeds een gouden greep. ‘De coronacrisis gaat voorbij, daar ben ik heilig van overtuigd. We gaan ons restaurant hoe dan ook openen hier, al duurt het wellicht nog even voordat we gasten mogen ontvangen, voorlopig blijft het bij bezorgen en afhalen’, is zijn overtuiging.

Niet alle horecaondernemers zitten tijdens corona bij de pakken neer

Een gouden kans in Utrecht

Ook Dagmar Geerlings waagde de stap voor de opening van een tweede vestiging van haar bedrijf Dagger Coffee. Ze vond een knus pand in Utrecht, op de looproute van het winkelend publiek in het centrum. ‘Een kans die zo mooi was dat ik hem niet kon laten lopen’, aldus Geerlings. Ook zij profiteerde van gunstige voorwaarden vanwege de coronacrisis. ‘Als er een lockdown is vanwege corona betaal ik minder huur voor mijn horecavastgoed. We besparen op kosten door zelf de verbouwing te doen en gebruik te maken van tweedehands apparatuur. En ik woon antikraak, dus ik betaal een lage huur. Op die manier zijn de financiële risico’s beperkt en durfde ik de gok wel te wagen’. Momenteel kunnen klanten bij Dagger Coffee terecht voor het afhalen van koffie, thee en yoghurt, al dan niet met lekkere cake.

Het gaat niet alle horecaondernemers voor de wind

Niet iedereen heeft zoveel geluk. Pieter Jonkers, eigenaar van Restaurant Badhuis in Utrecht, had gehoopt in oktober 2020 de deuren van zijn net verbouwde locatie te kunnen openen. Maar dat pakte anders uit. Er kwam een tweede lockdown. Omdat Jonkers geen omzet over de voorgaande periode had gehad, kon hij niet rekenen op steun van de overheid. Gelukkig ontvangt hij Btw teruggave over de kosten voor de verbouwing, zodat hij de periode van lockdown hopelijk kan overbruggen. Momenteel draait het restaurant op afhaalmaaltijden.

De verhuurder van het horecavastgoed komt Jonkers tegemoet en er komen veel steunbetuigingen. ‘Als ik in mei 2021 open mag, dan gaan we het redden’, is zijn overtuiging. Veel horecaondernemers hebben hun hoop gevestigd op de vaccinatiecampagne. Als die ervoor zorgt dat ze hun zaak in de eerste helft van 201 weer kunnen openen, dan is de verwachting dat een deel van hen de crisis gaat overleven.

Bron: Het Financieele Dagblad