Hoogeveen krijgt de primeur: eerste wijk met verwarming door waterstof

10 februari 2020

In Hoogeveen wordt een wijk gebouwd die door middel van waterstof wordt voorzien van energie. Deze waterstof wijk moet een proeftuin worden voor wijken in geheel Nederland die in de toekomst wellicht kunnen worden overgezet van aardgas naar waterstof. De waterstof maakt gebruik van de bestaande gasleidingen. Als alles volgens plan verloopt is de nieuwe wijk in Hoogeveen in 2023 gereed. Hoogeveen wil voorop lopen met het afsluiten van het aardgas. De ambitie is dat deze gemeente vanaf 2040 al aardgasvrij is, 10 jaar eerder dan de planning van het Rijk.

Wijk voor wijk van het aardgas af in Hoogeveen

Zodra de nieuwe waterstof wijk is opgeleverd en als blijkt dat alles volledig naar behoren functioneert, wil Hoogeveen de naastgelegen bestaande wijk gaan overzetten op waterstof. Hiervoor worden ook bestaande gasleidingen gebruikt. De verwarmingsketel moet uiteraard worden vervangen door een apparaat dat op waterstof kan verwarmen. De initiatiefnemers willen met dit project aantonen dat hun ideeën ook in de praktijk mogelijk zijn. Er wordt in Hoogeveen gebruik gemaakt van twee systemen. De meeste woningen krijgen hun waterstof van de nabijgelegen Gasunie. Zestien woningen wekken zelf waterstof op door gebruik te maken van zonnepanelen en groene energie die in een mini centrale in de straat wordt omgezet in waterstof.

Hoogeveen krijgt de primeur eerste wijk met verwarming door waterstof

Waterstof is een kostbare investering

Een nieuw netwerk aanleggen voor een waterstof wijk is een kostbare investering, concluderen deskundigen. Het is de vraag of deze investeringen worden terugverdiend. Het is goedkoper om een woning te voorzien van zonnepanelen en een elektrische warmtepomp. Voor bestaande wijken is de overstap van aardgas naar waterstof wel een zinvolle investering.

Bron: Het Financieele Dagblad