Hoe lang werken we nog in de kantoortuin?

9 maart 2020

De kantoortuin staat ter discussie. Na de uitzending van het tv programma Monitor waarin deze vorm van inrichten van kantoorruimtes aan de kaak werd gesteld laait de discussie weer op. Veel medewerkers klagen dat ze last hebben van concentratieproblemen en stress als ze in een kantoortuin moeten werken. Er zijn soms wel ‘stiltewerkplekken’ maar die bieden lang niet altijd soelaas. Daar komt bij dat veel mensen geen vaste werkplek meer hebben en gebruik moeten maken van een flexplek wat soms nog meer frustratie oplevert.

De opkomst van de kantoortuin

Vanaf halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw vierde de kantoortuin hoogtij. Het ideaalbeeld van samenwerken, creativiteit en korte lijnen prevaleerde boven privacy en de mogelijkheid om geconcentreerd te werken. Samen met de opkomst van thuis werken en daarmee de flexibele werkplek kwamen er alleen maar meer kantoortuinen bij. Ieder kantoor dat nieuw werd ingericht kreeg er eentje. Maar nu blijkt opnieuw uit onderzoek dat het ziekteverzuim en de ontevredenheid groter zijn bij mensen die hun dagen op kantoor doorbrengen in de kantoortuin.

Hoe lang werken we nog in de kantoortuin

Geef medewerkers de keuze

Voor sommigen werkt de kantoortuin prima. Het hangt vaak ook af van de aard van de werkzaamheden. De beste optie is dus om medewerkers de keuze te bieden. Naast de kantoortuin moeten er ook werkplekken zijn waar je in je eentje geconcentreerd kan werken. Of kamers voor 3, 4 of 5 medewerkers zoals die ‘vroeger’ standaard waren. Dan kan iedere medewerker zelf bepalen wat voor hem of haar het prettigst is. En als dan blijkt dat de kantoortuin regelmatig leeg staat is dat misschien een aanwijzing voor restyling van het kantoor en een stap terug te doen in de tijd. Dat is lang niet altijd een nederlaag maar getuigt juist van voortschrijdend inzicht.

Bron: NRC Next