Hoe verder met de huur van winkelpanden?
15 juni 2020
Winkeliers en vastgoedeigenaren onderhandelen over de huur. Veel winkeliers beseffen sinds de coronapandemie pas echt wat ze huren en wat de verplichtingen zijn die daarbij komen kijken.
Gevolgen van de pandemie
Veel winkeliers hebben de winkel moeten sluiten door de pandemie. Zelfs al begon het eerste kwartaal goed. Opnieuw openen is lastig, ondanks de versoepelingen. Veel afspraken en bestellingen zijn afgezegd. Het opdrogen van de omzet heeft het doen van uitgaven aan bijvoorbeeld de huur ook bemoeilijkt. Zeker wanneer panden enkele duizenden euro’s per maand kosten.
In gesprek gaan
De problemen met de huur steken overal in het land de kop op. Huurders en verhuurders zijn overal met elkaar in gesprek. Brancheorganisaties en vastgoedeigenaren kwamen al nauwelijks uit een algemene afspraak voor belanghebbenden. Mede ook omdat ze niet bindend zijn. Bovendien zijn zowel de vastgoed- als detailhandel- en horecasector flink versplinterd. Wat het nog lastiger maakt.
Diversiteit in panden
Een andere kwestie is ook de grote verschillen in de panden. Van mooie nieuwe panden, tot monumentale panden van grote waarde, met elk hun eigen huur. Ze zijn vaak in handen van grote beleggers, maar soms ook van grote fondsen. Een enkel pand heeft één eigenaar.
Zelf in gesprek
Sommige huurders kiezen ervoor om zelf in gesprek te gaan. Vooral ketens met een redelijke omzet en enkele tientallen filialen, hebben deze stap gezet. Zelfs wanneer in verschillende steden met verschillende verhuurders over de verlaging of het uitstel van de huur gesproken moet worden.
Niet even toeschietelijk
Juist uit die gesprekken blijkt hoe groot het verschil tussen de partijen is. Sommige lokale vastgoedondernemers zijn heel toeschietelijk. Daarmee is een deal over de huur te maken. De meeste verhuurders zijn het echter nog niet eens en vinden het een probleem van de huurder. Sommigen willen helemaal niet onderhandelen, hooguit opschorten. Grote verhuurders als Heineken en Grolsch willen inmiddels wel deels de huur kwijtschelden.
Het probleem voor vastgoedeigenaren
De opstelling komt ook voort uit het feit dat vastgoedeigenaren hun eigen coronaproblemen voelen. Huurders reageren bijvoorbeeld heel verschillend, de een gaat het gesprek aan, de ander dreigt direct met een advocaat. Hoe groter, hoe lastiger, lijkt het. Terwijl ook vastgoedeigenaren gewoon kosten aan bijvoorbeeld aflossing blijven houden.
Oplossingen op maat
Omdat de verschillen in huurders zo groot zijn, kiezen veel vastgoedeigenaren ook voor oplossingen op maat. Kleine winkeliers die open kaart spelen, krijgen vaak meer ruimte. Ook vastgoedeigenaren hebben geen baat bij faillissementen. De huur kwijtschelden in ruil voor een verlenging van het contract is bijvoorbeeld een oplossing.
Inkomsten op peil
Het is niet zo gemakkelijk voor een verhuurder om de huur kwijt te schelden. De inkomsten zijn nodig om straks aan beleggers uit te keren. Particuliere beleggers hebben bijvoorbeeld een hypotheek af te lossen. Ook zij krijgen wel uitstel van de bank, maar ook dat is eindig.
Uitstel niet altijd voldoende
Een belangrijk probleem is het gevolg van uitstel van huur. Voor huurders is dat een adempauze. Zonder dat duidelijk is of alles straks weer gaat draaien. En wat als dan de verhuurder drie maanden achterstallige huur komt ophalen? In de komende maanden willen de meeste verhuurders nog niet aan kwijtschelden denken.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Nu de lockdown versoepeld wordt, komt er weer wat omzet binnen. De situatie is echter verre van normaal. Veel klanten blijven nog weg. Veel specialisten denken dat dit nog minimaal een jaar voortduurt. Dat betekent dat het vraagstuk rond de huur ook voorlopig nog niet opgelost is. Huurders zien eigenlijk maar één oplossing verlaging van de huur over langere periode. Een huur die gekoppeld is aan de omzet. Vastgoedeigenaren wijzen echter op de problemen die er al waren voor corona. De pandemie is dan geen excuus.
Bron: NRC.next