Huurders bij Flexkantoren willen onder contracten uit

30 maart 2020

Huurders willen onder hun contracten uit, de coronacrisis hakt in op de Nederlandse flexkantorenmarkt. Nieuwe concepten zouden uitkomst kunnen bieden. Nu bijna iedereen thuiswerkt, hebben aanbieders van flexibele kantoorruimte een probleem. Aanvragen voor bijeenkomsten, vergaderingen en trainingen komen niet meer binnen en huurcontracten worden opgezegd.

De flexkantorenmarkt wordt in haar relatief jonge bestaan geconfronteerd met een harde crisis. Branchepartijen vinden het zaak nieuwe concepten te ontwikkelen. Echter, weinig spelers in deze branche hebben genoeg financiele middelen om deze situatie lang vol te houden. Vergaderzalen worden 90% minder geboekt. De grote partijen achter bijvoorbeeld Tribes, Regus en Spaces zagen miljarden aan beurswaarde verdampen en zij schrappen dividendbetalingen. Over het sluiten van de locaties wordt nog niets gemeld, deze zijn nog 24/7 beschikbaar.

Kantoortuin maakt medewerkers ziek

Ongeveer een derde van de huurders heeft zich gemeld bij de Nederlandse flex-aanbieders, zij gaan per huurder het gesprek aan. Verhuurders hebben meestal contracten die in hun voordeel zijn opgesteld. Deze zijn niet tussentijds opzegbaar en hebben verregaande uitsluiting van aansprakelijkheid. Huurders die zich willen beroepen op ‘onvoorziene omstandigheden’ hebben het probleem dat voor deze situatie nog geen jurisprudentie is. Dan blijft de vraag, wiens risico is deze pandemie? Waarschijnlijk zijn de huurders de klos. Nieuwe concepten zouden een oplossing kunnen bieden voor flexkantoren. Tribes werkt bijvoorbeeld aan een contract waarbij tijdens een pandemie de huur ‘afgeschaald’ kan worden, om dat later weer in te halen.

Bron: Het Financieele Dagblad