DomusDela, een nieuwe bestemming voor een oud klooster

5 oktober 2020

Het kerkhof, een grasveld dat omringd wordt door perenbomen, behoort nog wel tot de Augustijnen. Hier zal de pater Louis Mulder na zijn dood begraven worden. Maar voor de rest van het Klooster Mariënhage, dat in het centrum van Eindhoven ligt, is een nieuwe bestemming gevonden. Na de verhuizing van de kloosterbewoners heeft de uitvaartonderneming DELA het complex grondig verbouwd en gerenoveerd. Het 16e-eeuwse Klooster Mariënhage was in slechte staat, waardoor de Augustijnen besloten het complex voor één euro over te dragen aan DELA.

Het nieuwe complex

In november 2019 ging het nieuwe complex open, dat de naam DomusDela heeft gekregen. Kunstenaars en designers hebben veel ruimte gekregen voor hun ideeën, waardoor er een modern complex is ontstaan. De oude Paterskerk wordt nu bijvoorbeeld gebruikt voor huwelijken en uitvaarten. Maar hier worden ook veel andere activiteiten georganiseerd, zoals een lezing of een concert. Daarnaast huisvest het complex nu een boutique hotel, dat gevestigd is in het oude gymnasium. Bovendien wordt er nog gewerkt aan een restaurant en een museum over de schrijver A.F.Th. van der Heijden.

De weg naar DomusDela

Pater Mulder vindt het fijn dat het oude klooster geen „sekshuis of tapijthal” is geworden. Jarenlang heeft hij met andere paters gesprekken gevoerd met potentiële overnamekandidaten. Mulder geeft aan dat met DELA niet lang gesproken hoefde te worden. Binnen een uur was er overeenstemming bereikt met Edzo Doeve, de directeur van DELA. „We verstonden elkaar en het bedrijf kwam met het goede argument. Het kloostercomplex heeft veel betekend voor Eindhoven”, zei Doeve, en die spirituele kracht beloofde hij voort te zetten.

DomusDela, een nieuwe bestemming voor een oud klooster

Historie als uitgangspunt

Natuurlijk zijn er dingen veranderd in het oude complex. Zo staat het altaar niet langer in de kerk en ook zijn er extra ramen geplaatst. Studio Drift heeft bovendien gezorgd voor moderne lichten. De kloosterlingen hebben er geen moeite mee, ook niet met het feit dat er nu gefeest kan worden in de kerk. „We zijn in alles gekend en we hebben het gevoel dat op nieuwe manieren ons verhaal doorgaat,” geeft Mulder aan. De orde betaalde zelfs mee de verbouwing, met een bedrag van € 50.000.

De functie van DomusDela

Edzo Doeve is blij met de reactie van de kloosterlingen. De geschiedenis van het gebouw wordt niet vergeten. Het is dan ook de bedoeling dat er in het complex alleen „stijlvolle ontmoetingen” plaatsvinden. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen concerten met Guus Meeuwis zullen worden georganiseerd. Ook als je alleen naar DomusDela komt om bier of wijn te drinken, kan je beter naar Stratumseind gaan, het uitgaanscentrum dan niet ver van het oude klooster ligt.

Gebouw van het jaar

Niet alleen DELA en de orde der Augustijnen zijn blij met het resultaat. De Bond van Nederlandse Architecten heeft DomusDela namelijk genomineerd voor het Beste Gebouw van het Jaar. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt. Edzo Doeve hoopt dat DomusDela een voorbeeld wordt voor andere gemeenten. De komende jaren zullen namelijk veel religieuze gebouwen leeg komen te staan. „Ik geloof in kansen voor het spirituele”, geeft Doeve aan, maar aan een nieuw project zullen ze niet beginnen. „Eindhoven is de geboortegrond van onze coöperatie, hier hebben we honderdduizend leden, dit avontuur is eenmalig.”

Bron: NRC