D66 Amsterdam pleit voor snelle bouw meer studentenwoningen

2 maart 2022

Als student een kamer vinden in Amsterdam is al jaren een groot probleem. Vanwege de grote landelijke woningnood wordt dit alleen maar lastiger. De D66 fractie in de Amsterdamse gemeenteraad pleit daarom voor meer studentenwoningen in de hoofdstad. Nu moeten studenten die uit het buitenland komen vaak op een vakantiepark wonen of zelfs in een tent op een camping. Er wordt wel gebouwd, maar dat lost het probleem pas op de langere termijn op. Voor nu moeten er volgens de D66-fractie creatieve oplossingen worden gezocht.

Bijna 6.000 studentenwoningen te weinig

In Amsterdam zijn inmiddels zo’n 6.000 studentenwoningen te weinig beschikbaar. Ruim 25.000 studenten in Nederland willen graag op kamers maar wonen noodgedwongen nog bij hun ouders omdat ze geen woonruimte kunnen vinden. Nog eens duizenden buitenlandse studenten zoeken vergeefs naar een plek om te wonen tijdens hun studie. Het tekort zal in de komende jaren alleen nog maar verder oplopen is de verwachting.

D66 Amsterdam pleit voor snelle bouw meer studentenwoningen

Circulaire flexwoningen

Een oplossing zou kunnen zijn om tijdelijke woningen te plaatsen. Circulaire flexwoningen die in de fabriek prefab worden gemaakt, zijn hier bij uitstek voor geschikt. Ze worden doorgaans gemaakt van duurzaam, gerecycled materiaal. De woningen kunnen op een locatie worden neergezet en zijn binnen een week ‘operationeel’. Als de locatie niet langer beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat er permanente woningen worden gebouwd, dan kunnen de flexwoningen eenvoudig worden gedemonteerd en elders weer worden opgebouwd. Daarnaast moeten de regels omtrent woningdelen worden versoepeld, zo vindt D66. Amsterdam maakte het de afgelopen jaren vaak moeilijker om een woning te delen. Het gevolg is dat veel studenten illegaal op een adres zitten. Dit kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij een calamiteit. De hulpdiensten weten dan niet hoeveel mensen er precies in een pand wonen.

Leegstand terugdringen

Er moet goed gekeken worden naar de leegstand in de stad. Veel ruimtes boven winkels in Amsterdam staan nu leeg. Hier kunnen studentenwoningen worden gerealiseerd. De gemeente zou kunnen overwegen om hiervoor subsidie te geven. Daarnaast moet de mogelijkheid worden verruimd om aan woningeigenaren een boete op te leggen als een pand te lang leeg staat. Fractievoorzitter Reinier van Dantzig van D66 pleit ervoor om alle mogelijkheden die er zijn om studenten goede huisvesting te bieden in Amsterdam te benutten. Jongeren hebben recht op een eigen plek zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Bron: NRChUU