Corporaties willen niet opnieuw in de buidel tasten voor noodlijdend Vestia

15 februari 2021

Woningcorporatie Vestia verkeert opnieuw in financieel zwaar weer. Nadat meerdere collega woningcorporaties waren bijgesprongen met de aankoop van  woningen en het overnemen van leningen, ligt er nu opnieuw een reddingsplan voor Vestia op tafel. Maar corporaties die in de eerste ronde diep in de buidel tasten om Vestia te helpen, vinden dat ze nu niet opnieuw aan de beurt zijn. Ze willen korting op hun bijdrage. Dat betekent dat andere woningcoöperaties nu meer zullen moeten bijdragen om het bedrijf in Zuid-Holland van de ondergang te redden.

1 miljard extra steun nodig

Vestia vraagt in een nieuw reddingsplan of hun collega’s 1 miljard aan rentelasten kunnen overnemen. Veel collega’s willen best helpen, maar stellen wel voorwaarden. Zo wil corporatie Staedion uit Den Haag best helpen, maar zij namen bij de eerdere sanering al 1.000 huurwoningen van Vestia over. Ook corporatie Havensteder deed een duit in het zakje door garant te staan voor de aankoop van woningen van de noodlijdende volkshuisvester. Conform afspraak worden circa 10.000 woningen in onder andere Pijnacker-Nootdorp, Westland, Barendrecht en Brielle verkocht aan andere corporaties. Deze verkoop is deels al afgerond. Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, heeft de wens van corporaties die al eerder bijdroegen aan een reddingsplan voor Vestia, opgenomen in het nieuwe plan. Het is nu aan de leden om hierover te stemmen.

Corporaties willen niet opnieuw in de buidel tasten voor noodlijdend Vestia

Solidariteit van collega’s

Het eerdere steunpakket aan Vestia bedroeg zo’n 675 miljoen euro. Maar dit pakket was gebaseerd op regelgeving, de corporaties konden er feitelijk niet onderuit. Nu wordt er een beroep gedaan op solidariteit. De corporaties in Zuid-Holland willen nu korting. Dit betekent dat andere corporaties elders in Nederland een hogere bijdrage moeten leveren. Of ze daartoe bereid zijn zal blijken tijdens de stemming over het voorstel die in februari 2021 zal plaatsvinden. Vooral kleinere corporaties die woningen overnamen, vinden dat ze voorlopig genoeg hebben gedaan om te helpen. Een kleine corporatie die 550 woningen overnam, groeide daardoor met 30%. Nu opnieuw investeren is gewoon niet verantwoord, vinden veel collega corporaties.

Splitsing moet Vestia weer gezond maken

Een opsplitsing van het bedrijf in drie delen moet Vestia weer gezond maken. Onderdeel van het reddingsplan is dat Vestia aparte bedrijven vormt voor Den Haag, Rotterdam en Delft-Zoetermeer. Hiermee worden de risico’s gespreid en is er een kans het bedrijf op de langere termijn weer gezond te maken. Als de corporaties in Zuid-Holland hun zin krijgen en een lagere bijdrage mogen leveren, dan zal de berekende bijdrage van €1 per woning per maand voor de overige corporaties uiteraard hoger gaan uitpakken.

Bron: Het Financieele Dagblad