De coronacrisis zorgt nog niet voor stabilisatie van de woningprijzen in Nederland
9 juni 2020
Op termijn zal ook in Nederland wellicht een daling van de woningprijzen optreden als gevolg van de coronacrisis. Maar hier is nu nog niets van te merken. De verwachting is dat de huizenprijzen ook in het tweede kwartaal van 2020 ‘gewoon’ met zo’n 8% zullen stijgen. In het eerste kwartaal bedroeg de stijging iets meer dan 7%. Wel blijkt uit de cijfers dat het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden in april en mei is toegenomen. Dat wijst op een mogelijke kanteling. Als er meer aanbod komt kan dat betekenen dat de prijzen gaan dalen.
Nederland reageert traag op ontwikkelingen
Uit de gegevens van de crisis van 2008 blijkt dat de Nederlandse woningmarkt traag reageert op ontwikkelingen. Een jaar na het begin van de crisis, in het derde kwartaal van 2008, bereikten de woningprijzen in Nederland nog een hoogtepunt. De fases waarin de woningmarkt terechtkwam was duidelijk zichtbaar. Eerst kwam er meer aanbod, vervolgens daalde het aantal verkopen en vervolgens had dat zijn weerslag op de huizenprijzen die begonnen te kelderen. De verwachting is nu dan ook dat een daling van de woningprijzen, als die er komt, pas later zichtbaar zal worden.
Appartementen fors duurder
De afgelopen periode steeg de prijs van appartementen fors. Vooral relatief oude appartementen, gebouwd in de periode 1945 tot 1980 stegen hard, ze werden ruim 9% duurder. Ook lokaal zijn er verschillen. Huizen in Groningen werden ruim 10% duurder, terwijl de prijzen in Amsterdam juist maar met bijna 5,5% toenamen. Het lijkt er dus op dat huizen buiten de Randstad aan een inhaalslag zijn begonnen. Een koper betaalt anno juni 2020 gemiddeld 337.000 euro voor een woning. Opvallend is dat vooral de verkoop van dure woningen, van meer dan 500.000 toenam. In 2019 steeg de verkoop in dit segment met iets meer dan 18%.
Bron: Het Financieele Dagblad