Bouwen met biobased materialen moet in de toekomst flink groeien

8 april 2021

Steeds meer projectontwikkelaars lopen warm voor biobased bouwen. Net als bouwen met hout wint ook deze techniek aan populariteit. Hierbij wordt restafval uit de land- en tuinbouw gebruikt zoals lisdodde of stengels van paprikaplanten. Net als bouwen met hout zijn er steeds meer projectontwikkelaars die erin willen investeren. De achterliggende gedachte is uiteraard dat bouwen met staal en beton zorgt voor te veel CO2 uitstoot. Om het broeikaseffect tegen te  gaan moet er worden gezocht naar alternatieven. Vooral de biobased alternatieven hebben nog veel positieve publiciteit nodig om ze populairder te maken.

Bouwen met hennep

De hennepplant wordt gebruikt om hennepolie van te maken. Maar de stengels worden nu vaak weggegooid. Dat is eeuwig zonde, zo concludeert het Ministerie van Landbouw. Die stengels zijn namelijk prima geschikt om mee te bouwen. Er komen in Nederland steeds meer projecten waarbij hennep en ander biologisch materiaal wordt gebruikt om mee te bouwen. Biobased bouwen heeft nog een belangrijk voordeel. Er wordt niet alleen CO2 uitstoot beperkt ten opzichte van bouwen met beton. Het materiaal slaat ook nog eens CO2 op waardoor het positieve rendement nog groter wordt. Een derde positief punt is dat boeren kunnen omschakelen naar het verbouwen van bouwmaterialen. Hierdoor wordt ook nog eens minder stikstof uitgestoten.

Bouwen met biobased materialen moet in de toekomst flink groeien

Initiatief voor bouwen met restmaterialen uit de landbouw

Minister Carola Schouten van Landbouw gaf in april 2021 het startschot voor de ‘buyers group’ een groep van 15 projectontwikkelaars die zich hard willen maken voor bouwen met restmaterialen. Onder andere het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeenten Nijmegen en Tilburg hebben zich bij de buyers group aangesloten. Het is de bedoeling dat de eerste projecten eind 2023 zijn gerealiseerd. Het gaat in de eerste instantie om voorbeeldprojecten. In een later stadium moet biobased bouwen ook in reguliere bouwprojecten een belangrijke plaats gaan krijgen.

Bron: Cobouw