Beleggers zitten starters op de woningmarkt flink in de weg

29 juli 2019

Wanneer je als starter op de woningmarkt een huis wilt kopen dan heb je het flink lastig. Huizen met een acceptabele koopprijs zijn al schaars, en als ze er zijn dan is de kans groot dat een belegger je voor is. Door boven de vraagprijs te bieden troeven beleggers huizenkopers af, vooral starters zijn hier de dupe van.

Particuliere beleggers troeven koopstarters af

Als ‘koopstarter’ hoef je het in Amsterdam eigenlijk niet eens te proberen. De maximale hypotheek die een starter op de woningmarkt kan krijgen is bij lange na niet genoeg om op te boksen tegen vooral particuliere beleggers die een bod op een huis dan ook met vlot gemak overtroeven. De berekeningen liegen er niet om. Een koopstarter met een modaal inkomen van rond de 40.000 euro per jaar, krijgt een maximale hypotheek van zo’n 171.000 euro.

Beleggers zitten starters op de woningmarkt flink in de weg

Maar de beleggingswaarde van een appartement in Amsterdam ligt gemiddeld zo’n 200.000 euro boven dit bedrag. Zelfs tweeverdieners leggen het af tegen de belegger: zij kunnen, uitgaande van een gezamenlijk inkomen van zo’n 70.000 euro per jaar, gemiddeld 352.000 euro lenen. De belegger zit daar dan met zijn verwachte rendement nog 20.000 euro boven.

Beleggers profiteerden van de crisis

Beleggers begonnen toe te slaan toen de huizencrisis begon. De prijs voor koopwoningen daalde, terwijl huurprijzen wel gewoon bleven stijgen. Beleggen in een huurwoning werd aantrekkelijker doordat andere beleggingsvormen zoals aandelen veel minder opleverden. Het aantal woningen dat werd gekocht en vervolgens werd omgezet naar huurwoning steeg in 2017 naar 100.000. Ook voor 2018 wordt een verdere stijging verwacht. Een woonplicht kan deze trend misschien indammen, maar dit is erg moeilijk te handhaven.

Bron: NRC Next