Beleggers hypotheekverstrekker Domivest kiest opvallend moment voor verkoop

13 december 2021

Domivest is een kredietverstrekker die zich volledig richt op zogenaamde buy-to-let hypotheken. Particulieren die een woning kopen om deze bij wijze van belegging te verhuren kunnen bij dit bedrijf een hypotheek afsluiten. De oprichters van Domivest kondigen eind 2021 aan dat het bedrijf wordt verkocht. Een opvallende stap, want juist nu nemen steeds meer gemeenten maatregelen om beleggers die woningen opkopen te weren. Dit zou immers kunnen betekenen dat het marktaandeel fors daalt.

150 miljoen aan waarde

Deskundigen schatten dat Domivest bij verkoop ongeveer 150 miljoen euro zal opbrengen. Dat zou een forse winst betekenen voor de oprichters. Het bedrijf werd in 2017 met betrekkelijk weinig kapitaal opgericht en heeft inmiddels een hypotheken portefeuille van zo’n 1,2 miljard euro. Jeroen Bakker, één van de oprichters, is niet bang dat de verkoop op een verkeerd moment komt. Hoewel gemeenten maatregelen nemen om het opkopen van woningen door beleggers aan banden te leggen zal het effect daarvan volgens hem gering zijn. Dat was ook het geval bij het verhogen van de overdrachtsbelasting. Bakker meent dat er simpelweg te veel behoefte is aan huurwoningen omdat een woning kopen voor een steeds grotere groep onbereikbaar wordt.

Beleggers hypotheekverstrekker Domivest kiest opvallend moment voor verkoop

Strengere voorwaarden voor beleggers

Een belegger moet aan strengere voorwaarden voldoen en krijgt met andere regels te maken. Zo moet gemiddeld 20% van de aankoopsom zelf worden gefinancierd en wordt er een hogere rente berekend omdat een buy-to-let hypotheek meer risico heeft voor de geldverstrekker. Domivest en vergelijkbare ondernemers zijn geen banken. Ze lenen zelf geld bij banken om vervolgens hypotheken te verstrekken. Die verkopen ze daarna gebundeld weer door aan grote beleggers, dit wordt securitisatie genoemd. Hiermee maakt Domivest winst. Daarnaast wordt bij het verstrekken van een hypotheek een servicevergoeding in rekening gebracht. Het bedrijf heeft kapitaal nodig om nieuwe diensten te kunnen gaan aanbieden. Daarom wordt nu gezocht naar een kapitaalkrachtige partij om het bedrijf aan te verkopen.

Bron: Het Financieele Dagblad